Már a kamu függetlenségi népszavazás előtt elkezdték kényszersorozni a herszoniakat

  • Ukrán információk szerint április 27-én „népszavazást” tarthatnak Herszonban a régió „függetlenedéséről.
  • A vezérkar szerint a megszállt ukrán megyében az orosz hadsereg mozgósításba, kényszersorozásba kezdett.
  • Mariupolban újabb kísérletet tesznek a civil lakosság maradékának kimenekítésére.
  • Folytatódnak az összecsapások Kelet-Ukrajnában, de átfogó és elsöprő orosz offenzíva továbbra sem látszik.
  • Az ukrajnai háború nyolcadik hete. Az első, a második, a harmadik, a negyedik, az ötödik, a hatodik és a hetedik hétről szóló közvetítéseinket itt találhatják.
2022 április 21., 18:14

A Human Rights Watch „nyilvánvaló orosz háborús bűnök litániáját” dokumentálta Bucsában

A Bucsában lemészárolt, exhumált polgárok újratemetése a helyi köztemetőben.
photo_camera A Bucsában lemészárolt, exhumált polgárok újratemetése a helyi köztemetőben. Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Miután az orosz csapatok kivonultak a térségből, a kutatók "nagy mennyiségű bizonyítékot találtak statáriális kivégzésekre, más törvénytelen gyilkosságokra, emberrablásokra és kínzásokra, amelyek mindegyike háborús és potenciálisan emberiesség elleni bűncselekménynek minősül."

Richard Weir, a Human Rights Watch kutatója szerint “Bucsa szinte minden szeglete bűnügyi helyszín, olyan volt, mintha a halál mindenütt ott lenne.” A bizonyítékok azt mutatják, hogy a Bucsát megszálló orosz erők „megvetették és semmibe vették a civileket” – mondta.

A szervezet a faluban tizenhat egyértelműen törvénytelen gyilkosság részleteit dokumentálta, köztük kilenc statáriális kivégzést és hét esetet, amiben válogatás nélkül gyilkoltak civileket. Az egyik feljegyzés szerint egy kilencéves kislány lőttek vállon, miközben megpróbált elmenekülni az orosz erők elől. (The Guardian)

2022 április 21., 18:11

Kamala Harrist és Mark Zuckerberget is kiutasították Oroszországból

Válaszul az Egyesült Államok által bevezetett szankciókra, Oroszországban beutazási tiltólistára került 29 amerikai felsővezető, üzletember, szakértő, újságíró, köztük Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője és Kamala Harris amerikai alelnök. Az orosz válaszintézkedések az amerikai büntetőintézkedésekhez hasonlóan kiterjednek több magasrangú hivatalnok házastársára is.

Biden elnök, Antony Blinken külügy- és Lloyd Austin védelmi miniszter, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, valamint mások ellen Oroszország már március 15-én szankciókat vezetett be, és kilátásba helyezte a stoplista további bővítését.

Moszkva ezenkívül 61 kanadai állampolgárral szemben is szankciókat vezetett be. Oroszország figyelmeztette az ukrán fegyveres erők és nemzeti zászlóaljak „kanadai kurátorait” a felelősségre azokért a „háborús bűnökért” amiket a támogatottjaik „követtek el”. (MTI)

2022 április 21., 17:51

Katasztrófaközeli a helyzet a mariupoli Azovsztal acélgyárban

A Maxar Technologies műholdfelvétele a mariupoli Azovsztal acélgyárról, 2022. április 9-én. A várost védő ukrán erők maradéka az üzem területére húzódott vissza, és tart ki a végsőkig.
photo_camera A Maxar Technologies műholdfelvétele a mariupoli Azovsztal acélgyárról, 2022. április 9-én. A várost védő ukrán erők maradéka az üzem területére húzódott vissza, és tart ki a végsőkig. Fotó: MAXAR TECHNOLOGIES/via REUTERS

"A háború kitörésekor jelentős mennyiségű élelem- és vízkészlettel rendelkeztünk az óvóhelyeken és az üzem létesítményeiben, amit egy ideig a civilek is tudták használni, alapvetően ebből éltek” - mondta Jurij Rjizsenkov, a gyárat birtokló Metinvest Holding vezérigazgatója a CNN-nek. “Sajnos minden elfogy, főleg az élelmiszer és a mindennapi szükségletek. Azt hiszem, most közel van a katasztrófához.”

Azt is mondta, hogy eredetileg két-három hétre volt elegendő készlet, de már csaknem nyolc hete a blokád alatt van a gyár.

“A gyár alkalmazottai számára forródrótot hoztunk létre. Eddig négyezer-ötszázan vették fel a kapcsolatot, körülbelül hatezer emberre várunk még” - mondta. “Remélhetőleg még életben vannak, remélhetőleg jól vannak, és remélhetőleg kiszabadulnak.”

A vállalat közölte, hogy orosz megszállás alatt az üzem nem fog működni. (The Guardian)

2022 április 21., 17:23

Tömegsírt fedeztek fel műholdfelvételeken egy Mariupolhoz közeli faluban

A Maxar Technologies 2022. április 3-án készült felvételén, az út mentén látható az a több mint harminc méter hosszú árok, ahova a gyanú szerint a mariupoli ostrom áldozatait temethették az oroszok. Az ároknak a Maxar március 19-én készült műholdképén még nincs nyoma.
photo_camera A Maxar Technologies 2022. április 3-án készült felvételén, az út mentén látható az a több mint háromszáz* méter hosszú árok, ahova a gyanú szerint a mariupoli ostrom áldozatait temethették az oroszok. Az ároknak a Maxar március 19-én készült műholdképén még nincs nyoma. Fotó: MAXAR TECHNOLOGIES/via REUTERS

Mariupol polgármestere és tanácsadója, Vadim Bojcsenko és Petro Andrujcsenko szerint az oroszok a várostól húsz kilométerre levő Manhus faluban temetik el a mariupoli ostrom a város utcáiról összegyűjtött áldozatait, eltüntetve ezzel bűneik nyomát.

*Pontosítás: Posztunkban eredetileg tévesen harminc méter hosszúként jellemeztük a valójában háromszáz méter hosszú tömegsírt. Elnézést.

A cikk folytatódik

2022 április 21., 16:34

Az ukrán vezékar szerint Herszonban kényszersorozásba kezdtek az orosz megszállók

Azt állítják, hogy az orosz hadsereg bejelentette az ott élő férfiak mozgósítását. Herszon városát és a megye nagy részét a háború első napjaiban szállták meg a Krímből kitörő orosz alakulatok, azóta egyre fokozzák az ukrán lakosság elnyomását, illetve a hírek szerint április 27-re "népszavazást" készítenek elő a megye "függetlenségének", egy újabb szakadár "népköztársaság" kikiáltásának céljából. (Via Szuszpilne - az ukrán köztelevízió herszoni stúdiója)

2022 április 21., 16:18

Nehézfegyvereket küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 800 millió dollár értékű támogatást nyújt Ukrajnának, ez a segélycsomag nehéztüzérségi fegyvereket, lőszereket és drónokat tartalmaz. Az USA a háború kezdete óta már több mint 3 milliárd dollárral támogatta Ukrajnát.

A cikk folytatódik

2022 április 21., 16:05

120 ezer civil nem tudja elhagyni Mariupolt Zelenszkij szerint

photo_camera Fotó: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS

Miután az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy csapataik ellenőrzésük alá vették Mariupolt, az ukrán elnök azzal reagált, hogy bár az oroszok tényleg megszállták a kikötőváros nagy részét, de az ukrán egységek néhol még tartják magukat. Volodimir Zelenszkij szerint 120 ezer civilnek nem engedik, hogy elhagyják az ostromlott várost. Vadim Bojcsenko polgármester szerint csütörtökön közel 200 ember várt azokra az evakuáló buszokra, amik végül nem érkeztek meg. Kisebb konvojokkal szerdán sikerült néhány embert kijuttatni, akik most Zaporizzsja felé tartanak. (Guardian)

2022 április 21., 15:27

Sorra állnak a nyilvánosság elé az elsüllyedt Moszkva fedélzetéről eltűntek rokonai

A Moszkvára emlékező koszorú Szevasztopolban, az orosz fekete-tengeri flotta krími bázisán.
photo_camera A Moszkvára emlékező koszorú Szevasztopolban, az orosz fekete-tengeri flotta krími bázisán. Fotó: ALEXEY PAVLISHAK/REUTERS

A Moszkva tragédiája komoly próba elé állítja az orosz propagandát. A fekete-tengeri flotta zászlóshajójának elsüllyedése után azonnal közölték, hogy a teljes legénység túlélte a tragédiát. Azóta mélyen hallgatnak, de közben egyre több eltűnt matróz rokona áll a nyilvánosság elé.

A cikk folytatódik

2022 április 21., 15:23

Harminc nappal meghosszabbította a hadiállapotot az ukrán parlament

sa

photo_camera Fotó: STRINGER/REUTERS

Volodimir Zelenszkij még február 24-én hirdette ki a hadiállapotot egész Ukrajnára, miután Vlagyimir Putyin megindította az orosz inváziót. A Verhovna Rada most további 30 nappal meghosszabbította. (CNN)

2022 április 21., 13:26

Észtország és Lettország parlamentje is népirtásnak ismerte el Oroszország ukrajnai akcióit

Az észt parlament közleménye szerint az orosz fegyveres erők „szisztematikus és tömeges háborús bűnöket” követtek el az ukrán nemzet ellen, azt írják:

“ezeket a bűncselekményeket ideológiailag Oroszország politikai és katonai vezetése, valamint nemzeti propagandahatóságai ösztönzik.”

“Az ideiglenesen megszállt területeken az oroszok „népirtást” követtek el a polgári lakosság ellen” – folytatta a közlemény.

link Forrás

A lett parlament is egyhangú nyilatkozatot fogadott el, amiben népirtásnak minősítette Oroszország ukrajnai fellépését. A parlamenti képviselők a nyilatkozatban az orosz hadsereg által elkövetett „tömeges brutális bűncselekmények” bizonyítékaira hivatkoztak.

“Ukrán civilek, köztük nők és gyermekek megölése, kínzása és szexuális zaklatása Bucsában, Irpinyben, Mariupolban és másutt.” (The Guardian)

2022 április 21., 12:35

Több mint ezer civil holttestét tárolják a Kijev-környéki hullaházakban

1020 civil holttestét tárolják a kijevi régió hullaházaiban, miután az orosz csapatok kivonultak a térségből – közölte egy ukrán tisztviselő az AFP hírügynökséggel. Ezt azután mondta, hogy kilenc civil holttestét találták meg a Kijev melletti Borogyanka városában.

"Ezeket az embereket a megszállók ölték meg, némelyiken még a kínzás jelei láthatóak. Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek az emberek civilek voltak. Az orosz hadsereg tudatosan lőtt le olyan civileket, akik nem tanúsítottak ellenállást" - mondta Andrij Nebitov, a Kijev környéki rendőrség vezető tisztje.

A rendőrség két sírt fedezett fel Borogyanka környékén, az egyik sírban három, a másikban pedig hat holttestet találtak, köztük egy 15 éves lányét.

Miközben az orosz csapatok visszavonultak a Kijevet körülvevő területekről, Bucsában az orosz csapatok az ukránok szerint több száz civil holttestet hagytak maguk után az utcákon. (BBC)

2022 április 21., 11:51

Zaporizzsját lőtték az oroszok

Két rakéta találta el a Dnyeper-parti nagyvárost, áldozatok és sebesültek a katonai közigazgatás szerint nincsenek, részleteket későbbre ígértek. Ugyanakkor az Ukrán Vasutak is közzétettek egy hírt és egy fotót, amiből kiderült, hogy a légnyomás következtében kitörtek a Zaporizzsja–Lemberg távolsági vonat ablakai. Ebből az következhet, hogy az agresszor a vasúti infrastuktúrát vagy konkrét szerelvényeket támadhatott a keleti frontvonal közelében.

2022 április 21., 10:55

Az oroszok bezárják a lett, az észt és a litván konzulátusokat Szentpéterváron és Pszkovban

Az érintett külképviseletek munkatársait kiutasítják. Ezzel egyidejűleg a TASZSZ jelentése szerint az orosz külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott a balti államoknál „korábbi barátságtalan lépéseik” miatt. Április elején Lettország, Litvánia és Észtország több más európai uniós országhoz hasonlóan orosz diplomaták kiutasításáról és egyes konzulátusok bezárásáról döntött. (Meduza.io)

2022 április 21., 10:43

A lettek megfoszthatják az állampolgárságuktól azokat, akik támogatják az ukrajnai orosz inváziót

A parlament által újonnan elfogadott jogszabály a kettős állampolgárokra vonatkozik, akiknek kizárólag lett útlevelük van, azok nem esnek a hatálya alá. Lettország 2 milliós lakosságának nagyjából a negyede orosz nemzetiségű. A más demokratikus országok elleni támadásokat bármilyen konkrét módon segítők azonosítása a nemzetbiztonsági szolgálatok feladata lesz. A 64 igen, 1 nem és 14 tartózkodó szavazattal elfogadott jogszabály nem nevesíti Ukrajnát és Oroszországot. (Delfi)

2022 április 21., 09:06

Donbasszi csata: Ukrajna nem esélytelen, de arra sincs semmi oka, hogy elbízza magát

Az OOSZ-zónában a legjobb katonáik várják az orosz támadást, de jóval kevesebben vannak, és kétséges, hogy a szükséges nehézfegyverzet el tud-e jutni hozzájuk, elemzésünk ide kattintva olvasható.