A rekord hőhullám miatt bedöglött Japán egyik erőműve

külföld
2022 június 30., 08:21
comments 2

1875 óta, mióta elkezdték feljegyezni a hőmérsékleti adatokat, sosem volt még olyan meleg júniusban Japánban, mint idén, emiatt csütörtökön váratlanul leállt egy erőmű az országban, az üzemeltető megmagyarázhatatlan műszaki problémákra hivatkozott - írja a Reuters. Így emberek tízmilliói maradhatnak áram nélkül a tokiói hőségben.

Egy japán járókelő ernyővel védekezik a napsütés ellen a tokiói kánikulában.
photo_camera Egy japán járókelő ernyővel védekezik a napsütés ellen a tokiói kánikulában. Fotó: PHILIP FONG/AFP

A rendkívüli hőhullám hat napja tart, a 37 millió lakosú Tokió egyes részein 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletet várnak ma. Tokió központjában délután 1 órakor 36,4 Celsius-fok volt, míg a fővárostól északra fekvő Hatojama városában 39,7 Celsius-fokos hőség uralkodott. Az előrejelzések szerint a legmagasabb hőmérséklet kedd előtt nem is csökken 30 Celsius-fok alá.

A Tokiót ellátó észak-japáni 600 megawattos erőmű leállása miatt a tartalékkapacitás 3 százalék körül mozgott - e szint alatt már áramkimaradások léphetnek fel. Az erőművet üzemeltető cég azt közölte, hogy az erőmű egyes részeit délután 1 órától újraindították, így este ismét elkezdheti az áramtermelést.

Az ipari minisztérium negyedik napja figyelmeztetést adott ki az áramhiányra Tokióban és környékén, és arra szólította fel a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy takarékoskodjanak az árammal, de használják a légkondicionálást, ha a hőség veszélyeztetné bárkinek az egészséget, mivel egyre több a hőguta miatt kórházba kerülő beteg.

Több vállalat és gyár csökkentette a műszakok számát az energiatakarékosság érdekében, mások a légkondicionálást korlátozták, néhol pedig arra kérték az alkalmazottakat, hogy kapcsolják le a lámpákat és más eszközöket. A Nissan Motor közölte, hogy szerdától péntekig generátorokat működtet a Tokiótól északra fekvő üzemében. A kormány és a közműszolgáltatók már tavasz óta készültek arra, hogy a nyári csúcskereslet idején szűkös lesz az áramellátás, de ez hivatalosan csak július 1-jén, pénteken kezdődik.

Az áramszűke várható volt, mivel a márciusi fukusimai földrengéseket követően néhány erőművet leállítottak, a szén-dioxid-mentesítésre való törekvés miatt hosszú távon csökkent a hőerőművek száma, és a 2011-es fukusimai katasztrófát követő szigorúbb szabályozás miatt késik az atomreaktorok újraindítása.

Ennek kezelésére a kormány és a közműszolgáltatók újraindították az elöregedett, gáztüzelésű erőműveket, és módosították az atomreaktorok karbantartási ütemterveit is. Japán legnagyobb áramtermelője, a JERA csütörtökön újraindít egy 45 éves blokkot a Tokióhoz közeli Anegaszakiban, majd pénteken egy 44 éves blokkot a Japán középső részén fekvő Csitában, hogy többletáramot biztosítson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.