Szlovénia alkotmánybírósága szerint alkotmányellenes volt a melegházasság betiltása

külföld
2022 július 09., 18:04
comments 4

Szlovénia alkotmánybírósága kimondta, hogy az azonos nemű párok házasságkötését és gyermekvállalását tiltó törvény alkotmányellenes, és arra utasította a parlamentet, hogy hat hónapon belül módosítsa a törvényt, és biztosítsák a korábban megtiltott jogokat.

Csókolózó pár a Ljubljana Pride felvonuláson 2017-ben.
photo_camera Csókolózó pár a Ljubljana Pride felvonuláson 2017-ben. Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A legfelsőbb bírák mindkét kérdésben 6-3 arányban döntöttek úgy, hogy Szlovénia törvényei, amelyek csak ellenkező neműek házasságát és örökbefogadását engedélyezik, sértik a diszkrimináció elleni alkotmányos tilalmat. Az azonos nemű párok diszkriminációját nem lehet azzal igazolni, hogy „a házasság hagyományosan egy férfi és nő közötti kapcsolatot jelenti, sem a család különleges védelmével” - tudósított a Szlovén Sajtóügynökség. Az ítélet azonnali hatályú.

Közép- és Kelet-Európában több ország, köztük Magyarország is az alkotmányban tiltja meg az azonos neműek házasságát, és eddig egyik országban sem engedélyezték az azonos nemű párok házasságkötését. Észtországban 2016 óta elismerik, ha azonos nemű párok más országban összeházasodtak. Horvátország, Csehország, Magyarország és Montenegró csak az azonos neműek polgári élettársi kapcsolatát engedélyezi.

A bírósági döntés néhány héttel azután született, hogy egy liberális nemzeti kormány lépett hivatalba, amely a jobboldali konzervatívok által vezetett kormányt váltotta fel. Míg a bíróság hat hónapot adott a törvényhozóknak arra, hogy a hatályos törvényeket az ítélettel összhangban módosítsák, a szükséges változtatások egy-két héten belül elkészülnek – mondta Luka Mesec munka-, család-, szociális és esélyegyenlőségi miniszter. „Az Alkotmánybíróság erre kötelezett bennünket, és ezt a legnagyobb örömmel meg is fogjuk tenni” – mondta.

A határozat „nem csökkenti a hagyományos házasság jelentőségét, mint egy férfi és egy nő közötti szövetség, és nem változtat a másik nemű személyek házasságkötési feltételein sem – közölték a bírák. - Csak annyit jelent, hogy az azonos nemű partnerek most már ugyanúgy házasodhatnak, mint a heteroszexuális partnerek.” (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.