Schröder perli a német parlamentet, amiért elvették az irodáját és megvonták a privilégiumait

augusztus 13., szombat 7:13
5

A Moszkvával rendkívül szoros kapcsolatban álló német exkancellár, Gerhard Schröder beperli a német parlamentet, hogy így állítsák helyre parlamenti privilégiumait, melyeket még májusban vettek el tőle, miután nem volt hajlandó elhatárolódni Vlagyimir Putyintól.

Schröder gratulál Putyinnak az újraválasztásához 2018. május 7-én. Fotó: Alekszej Druzsinyin/Sputnik

A Financial Times beszámolója szerint Schröder ügyvédje, Michael Nagel pénteken közölte, hogy beadták a keresetet egy berlini bíróságon, mivel szerintük a Bundestag költségvetési bizottságának döntése Schröder irodájának bezárásáról jogszerűtlen volt. Az ügyvéd szerint a bizottság azzal érvelt, hogy az egykori kancellárnak már nincsenek fennálló hivatali tennivalói, ugyanakkor arra nem tértek ki, hogy mi tekinthető annak, hanem rövidre zárva a kérdést, az iroda bezárása mellett döntöttek.

A kereset szerint ugyanakkor a lépés egy abszolutista monarchiához jobban passzol, semmint egy demokratikus, a jogállamiság elvei mentén működő államhoz.

Schröder az elmúlt hónapokban került a kritikák kereszttűzébe Németországban, mivel a Putyinnal régóta szívélyes kapcsolatban lévő német politikus Ukrajna megtámadása után sem akarta hátrahagyni az orosz energetikai cégekben vállalt megbízásait. A Rosznyeft igazgatótagságát végül májusban otthagyta, de az Északi Áramlat részvényeseit összefogó bizottságban a mai napig szerepet vállal. Schröder a háború kitörése előtt még Kijevet vádolta azzal, hogy csak pánikot kelt a háború emlegetésével, míg áprilisban arról beszélt, hogy nem hiszi, Putyin tehetne azokról a háborús bűnökről, melyeket a beszámolók szerint orosz katonák követtek el.

A Bundestag költségvetési bizottsága viszont nem Schröder orosz kapcsolatait vagy a háborúról kifejtett nézeteit hozta fel, amikor megvonták tőle a privilégiumait, hanem azzal indokolták a döntést, hogy már nem lát el a tisztségéből eredő kötelezettségeket.

Akkoriban a német parlament ügyeit ismerők arról beszéltek, hogy a bizottság el akarta kerülni annak látszatát, hogy ellentmondásos véleménye miatt büntetik az exkancellárt. A döntést megelőzően Schröder több mint 400 ezer eurót kapott évente az államtól, hogy irodáját és személyzetét fenntarthassa.

Schrödertől pártja, az SPD is próbált megszabadulni az elmúlt időszakban, de a kizárási kezdeményezések egyelőre nem jártak sikerrel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt