Moszkva szerint az ukránok célzott támadásokat hajtanak végre orosz kollaboránsok ellen

szeptember 16., péntek 15:25
14
Az ukrán hadsereg 126. függetlenített területvédelmi dandárának katonái gyakorlatoznak a Fekete-tenger partvidékén, Herszon megye nyugati részén 2022. augusztus 17-én Fotó: OLEKSANDR GIMANOV/AFP

Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy célzott csapásokat hajtott végre Herszon és Luhanszk városokban, olyan helyi tisztviselők ellen, akik együttműködtek Moszkvával.

Legalább öt HIMARS-rakéta csapódott a központi közigazgatás épületébe Herszon városában. Ez egy olyan épület, amit az orosz csapatok márciusban elfoglaltak, miután megérkeztek a Krímből.

Luhanszk városában egy oroszpárti ügyész és helyettese meghalt, miután felrobbantották az irodájukat. Az orosz TASZSZ hírügynökség azt jelentette, hogy a támadásban Szergej Gorenko, a 2014-ben felállított orosz bábkormány, a Luhanszki Népköztársaság főügyésze a helyszínen meghalt.

Volodimir Zelenszkij elnök főtanácsadója, Mihajlo Podoljak szerint ugyanakkor nem Ukrajna áll a pénteki luhanszki robbanás mögött. Az ukrán álláspont az, hogy vagy valamilyen alvilági leszámolás vagy a szemtanúktól való megszabadulásra tett orosz kísérlet történhetett.

Az biztos, hogy ezek a támadások elbizonytalanítják Oroszország helyi megbízottjait Ukrajna területén. A Kreml népszavazásokat tervezett Herszonban, a szomszédos Zaporizzsja régióban, valamint Donyeckben és Luhanszkban - azokban a térségekben is tehát, amelyeket Moszkva közel nyolc éve részlegesen ellenőriz. A terveket azonban alaposan átszabta az orosz katonai offenzíva megtorpanása - az ukrán fegyveres erők masszív ellentámadással visszafoglalták Harkiv régió közel teljes területét.

A herszoni rakétacsapás akkor történt, amikor a régiót megszálló orosz illetve kollaboráns csapatok vezetői találkoztak a helyi kormányzat és bíróság épületében. A találkozón részt vettek az orosz ellenőrzés alá vont falvak és városok katonai-polgári képviselői is.

A fenti támadásokkal összefügghet az az akció, amiről az oroszok által megszállt Melitopolból érkezett hír: Ivan Fedorov, a város polgármestere ugyanis erős robbanásokról számolt be a Telegramon.

Bergyanszkban eközben megölték egy köztisztviselőt és feleségét, akik a város területi választási bizottságát vezették az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazáson.

Az oroszok által támogatott szeparatista hatóságok egyértelműen Kijevet okolják ezekért támadásokért, de Ukrajna nem vállalta a felelősséget, a hadsereg nem kívánta kommentálni sem a robbanásokat. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt