Politico: Populisták a bolygó ellen

környezetvédelem
2022 november 07., 19:11
comments 3
  • Bayer Zsolt szerint a zöldpolitika a globalizáció egyik fedőszerve.
  • Lauren Boebert republikánus trumpista politikus szerint a környezetvédő politikusok nem Amerika érdekeit tartják szem előtt.
  • A Brexit-párti brit belügyminiszter, Suella Braverman szerint országában tarol a „tofuevő wokerácia”.
  • Spanyolországban pedig a szélsőjobboldali Vox párt egy vezető politikusa szerint az ENSZ klímaprogramja a „kulturális marxizmus" jegyében íródott.

A Politico összefoglalta, hogyan formáltak a jobboldali populista mozgalmak a zöldmozgalmakból globalista ellenségképet.

Kipp-COP

Idén Egyiptom a házigazdája az ENSZ huszonhetedik alkalommal megrendezett klímaügyi konferenciájának, a COP27-nek, ahol több mint kétszáz ország képviselteti magát, hogy megvitassák a bolygót érintő környezetvédelmi kihívásokat. Itt közölte a Meteorológiai Világszervezet, hogy az elmúlt nyolc év lehetett a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta.

Az eseményt több oldalról is kritizálják.

Résztvevők a COP27-en.
photo_camera Résztvevők a COP27-en. Fotó: DOMINIKA ZARZYCKA/NurPhoto via AFP

A zöldeknek túl kevés

A klímaaktivisták részéről hatalmas az elégedetlenség. Greta Thunberg például úgy gondolja, az ENSZ klímakonferenciáját arra használják a hatalmon lévő emberek, hogy terjesszék a hazugságaikat, csaljanak és zöldre mossanak - azaz környezetbarátként reklámozzanak a környezetre ártalmas termékeket és politikákat -, több zöldmozgalmi szervezet pedig arról panaszkodik, hogy nem engedik őket érdemben részt venni az eseményen.

photo_camera Kétszáz zöldaktivistát vettek őrizetbe Amszterdamban, miután magánrepülőgépekhez kötözték magukat, hogy felhívják a figyelmet az utóbbi időben megugrott magánrepülőgép-használat környezetszennyező hatásaira. Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP

Az esemény közeledtével az aktivisták megmozdulásairól, figyelemfelkeltő akcióiról is egyre többet lehetett hallani. Október 14-én paradicsomlevessel öntötték le a londoni Nemzeti Galériában Vincent van Gogh Napraforgóit, olasz aktivisták pedig Boticelli egy festményhez ragasztották magukat. Az újgenerációs klímavédelemről Bede Márton írt hosszabban.

A populistáknak túl sok

A populistább jobboldali politikai mozgalmak részéről az utóbbi időben egyre nagyobb a szkepticizmus a zöldmozgalmakkal szemben. A különböző irányzatokhoz tartozó jobboldaliak - sok esetben a baloldaliakkal együtt - a klímaváltozás ügyét a kultúrharc részévé tették. Sokakat aggaszt, hogy ez olyan országokban történt, melyek globális szinten is jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki.

Aktivisták Berlinben 2017-ben Angela Merkelre, az akkori német kancellárra próbáltak nyomást gyakorolni, hogy álljon fel Donald Trump akkori amerikai elnökkel szemben, miután az USA kilépett a párizsi klímaegyezményből.
photo_camera Aktivisták Berlinben 2017-ben Angela Merkelre, az akkori német kancellárra próbáltak nyomást gyakorolni, hogy álljon ki Donald Trump akkori amerikai elnökkel szemben, miután az USA kilépett a párizsi klímaegyezményből. Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

„A reakciós populizmus jelenleg a legnagyobb akadálya a klímaváltozás elleni küzdelemnek” - írja Izabella Teixeira, egykori brazil környezetvédelmi miniszter két szerzőtársával. „A tendencia megfordítható, csak nehezen. Miután Donald Trump az elnöksége alatt felmondta Amerika éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásait, a Biden-kormányzatnak jelentős ellenszélben, de sikerült elfogadni egy mérföldkőnek számító új klímatörvényt” - írják a szerzők, akik szerint Trump mellett a nemrégiben leváltott brazil elnök, Jair Bolsonaro kormányzása is hasonlóan destruktívan hatott a klímavédelem körül kialakuló diskurzusra.

Sokan tehát szorongva figyelték a brazil választásokat, és szorongva követik az amerikai félidős választásokat, ahol egy republikánus előretörés felvetné a párizsi egyezményből való újbóli amerikai kihátrálás lehetőségét, de a legjobb esetben is valószínűleg a klímavédelmi törekvések letörése jöhet.

Szkeptikusok, de mivel szemben?

A Politico táblázatba gyűjtötte össze, mi is az, amit a jobboldali EU-s pártok problematizálnak a klímavédelemmel kapcsolatban. A politikusok felszólalásaiból 2014 és 2019 között azt lehetett látni, hogy azt az alapvetést, hogy a klímaváltozás jelenleg történik, és hogy azt az emberi tevékenység okozza, nem sokan vitatják. Azzal kapcsolatban azonban, hogy a világ hogyan reagál rá, sokkal több kérdés merül fel a jobboldal részéről. A tudományos kutatások megbízhatóságát például sokan megkérdőjelezik.

A kultúrmarxisták zöld ruhát öltve építik az új világrendet

A populisták általában nem is a kérdés fontosságát kérdőjelezik meg, inkább az arra adott válasz módjával van bajuk, mondván, az felülről érkezik, ütközik a nemzeti érdekekkel, és valójában a klímavédelem is csak a globalisták egyik eszköze az új világrend kialakításához.

„A Svéd Demokraták nem klímatagadók, jelentsen ez bármit is" - mondta Jimmie Akesson, a szélsőjobbos kormánypárt vezetője pár nappal a választások előtt. Szerinte azonban az akkori svéd klímavédelmi tervek csakis szimbolikus szerepet szolgáltak, amik „ahhoz vezetnek, hogy szegényebbek leszünk, és rosszabb lesz az életünk”.

Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták elnöke a választás éjszakáján.
photo_camera Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták elnöke a választás éjszakáján. Fotó: STEFAN JERREVANG/AFP

„Globalista mozgalomnak tartjuk, amely minden határt fel akar számolni, fel akarja számolni a szabadságunkat, és véget akar venni az identitásszabadságnak is” - mondta a spanyol szélsőjobbos Vox párt egy politikusa. A kijelentésből látni, hogyan is mosódik össze az alapvetően oldalaktól független zöld kérdés a populista jobboldal által kialakított, a baloldali globalista, kultúrmarxista, világuralomra törő elit ellenségképével. A fideszes médiában is azt lehetett hallani 2019-ben, hogy az egész klímaügy csak a bevándorlás elfedésére szolgál, Soros György satöbbi.

Felkarolni a klímavédelem veszteseit

A különböző klímaegyezmények, a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó törekvések olyan változásokat hoznak magukkal a gazdaságban, amelyeknek egyértelműen megvannak a vesztesei. A különböző energetikai iparágak leépülésével rengeteg munkahely szűnhet meg, vállalkozások mehetnek csődbe. A szélsőjobboldali szervezetek pedig politikailag jövedelmezőnek tekinthetik a klímavédelmi intézkedések elleni kampányolást, számíthatnak az intézkedések kárvallottjainak támogatására. Most már a világjárványok miatti lezárásokat és a háború okozta energiaválságot is gyakran a zöld átállásra kenik.

Marie Arena belga szocialista EP-képviselő szerint a jobboldali „klímabarátok” a valóságban semmit sem tesznek a környezetvédelemért, politikájuk valójában a gazdasági érdekeket részesítik előnyben. Giorga Meloni olasz miniszterelnök, a szélsőjobboldali Fratelli d'Italia (Olasz Testvérek) párt vezetője elmondta, szeretné visszaszerezni a környezetvédelmet a jobboldal számára, de szerinte a nemzeti gazdaság védelme a legfőbb prioritás. A párt programja ugyan tartalmaz környezetvédelmet célzó pontokat is, de elsősorban az ipar védelmét hangsúlyozza.

photo_camera Giorga Meloni olasz miniszterelnök. Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

„Nincs meggyőződésesebb ökológus a konzervatívnál, de minket az különböztet meg bizonyos ideológiai környezetvédőktől, hogy a természetet az emberrel együtt szeretnénk megvédeni” - mondta az olasz miniszterelnök beiktatási beszédében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.