109 évvel ezelőtt két magyar férfi megmondta, mitől szép egy nő

szépség
2022 december 26., 13:38

„Láthatunk-e igazán szép nőt mindennapi életünkben? – kérdezhetjük magunktól, midőn a női szépség megítéléséről akarunk szólani. Hamarosan »nem«-mel felelhetünk erre a kérdésre.” A fenti idézet a Pesti Napló 1913-as, A női szépség a festőművészetben című, karácsonyi különkiadásában olvasható, azon belül is A női szépség törvénye című fejezetben. Először tizenévesen került a kezembe a szüleim házában, ott porosodott egy rakás más, rákóczis meg petőfis Pesti Napló-album alatt, és már akkor is mély nyomot hagyott bennem az a rész, amely hosszasan és részeletesen sorolja, mitől lesz szép egy nő. Például hogy a nagylábujjánál hosszabb a mellette lévő lábujja.

photo_camera Fotó: Mészáros Juli

Természetesen nem hosszabb a nagylábujjam melletti lábujj, de a többi, a könyvben sok esetben homályosan megfogalmazott kritériumnak sem feltétlenül felelek meg. Amikor tizenéves voltam, még nem volt Facebook meg Instagram, voltak viszont divatmagazinok, reklámok, plakátok, popsztárok és szupermodellek, vagyis a közösségi média rásegítése nélkül is bőven szarul tudta magát érezni egy tinédzser vagy egy huszonéves fiatal, amiért nem épp úgy néz ki, „ahogy kell”. Nyilván nem gondoltam és gondolom azt, hogy „régen minden jobb volt”, főleg nem az 1900-as évek elején, de pokoli élmény látni, hogy még egy javarészt „művészeti elemzésekkel” teli kiadványban is az volt a lényeg, hogy egy nő külsejének milyen kritériumoknak „kell” megfelelnie, az pedig külön a csúcsok csúcsa, hogy mindezt egy karácsonyi különkiadásban tolta az ember arcába egy férfi.

Magasabb vagy 170 centinél? Nem elég kemény a melled? Szélesebb az orrod a kelleténél? Vastagabb a bokád? Hát akkor bocs, de nem vagy szép. Boldog karácsonyt! A kiadványt Dr. Kacziány Géza írta és állította össze, a bevezető szerint egy „nagynevű, öreg szobrász-tanár” által elmondottak alapján, aki „tanulságos előadást” tartott „a női szépségről a művészet szempontjából”, miután leszólta egy mások által csodált, „elegáns” és „világhírű idegen táncosnő” külsejét, mondván, hogy csak a kiegészítők miatt szép.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.