Kilenc év letöltendőt kaphat Töröcskei, az egykori Széchenyi Bank vezetője

bűnügy
január 09., 07:38
comments 8

Kilenc és nyolc év fegyházbüntetést kér az ügyészség Töröcskei István milliárdos üzletemberre, az egykori Széchenyi Bank vezetőjére és feleségére, írja a Blikk. A laphoz eljuttatott vádirat szerint összesen tizenöt embert vonnak felelősségre az állam által egykor agyonpénzelt, gigantikus károkat okozó Széchenyi Bank ügyében - amellyel kapcsolatban már 2017-ben sem lehetett azzal vádolni az ügyészséget, hogy elkapkodják a nyomozást.

photo_camera Töröcskei István 2013-ban, az Államadósság Kezelő Központ vezetőjeként Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Töröcskeit, aki korábban az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója volt - erről a posztjáról 2015-ben mondott le, miután a Magyar Nemzeti Bank bevonta a Széchenyi Bank működési engedélyét - társaival hatmilliárd forintos hűtlen kezeléssel gyanúsítják a Széchenyi-ügyben. Feleségével együtt többek közt bűnszervezetben elkövetett sikkasztás és „különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés” miatt álltak bíróság elé.

Az ügyészség a lap szerint négy év letöltendőt kért Vitézy Tamásra, a Helyi Téma nevű egykori Orbán-barát ingyenes hetilap igazgatójára, a vádpontok között szerepel ugyanis Vitézy cégcsoportjának, az Adriatiq Island Groupnak egy hitelügylete is. De a többi vádlott is több éves börtönbüntetésre számíthat. Töröcskeit a Blikk szerint „szoros baráti szálak fűzték a jobboldali körökhöz”: benne volt a magyar villamosenergia rendszert működtető MAVIR vezetésében is, és vele kapcsolatban többször felmerül, hogy nagyon jó barátságot ápolt Simicska Lajossal még a G-nap előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt