Kutyaszart törölt kritikusa arcába a német balettigazgató

ÉLET
2023 február 14., 07:09
comments 9

Felfüggesztették állásából a legjobb német balett-társulat, a Hannoveri Állami Operaház balett-társulatának igazgatóját, Marco Goeckét, akit ezzel párhuzamosan az operaházból is kitiltottak.

Marco Goecke 2019-ben, amikor kinevezték a Hannoveri Állami Operaház balett-társulata igazgatójának.
photo_camera Marco Goecke 2019-ben, amikor kinevezték a Hannoveri Állami Operaház balett-társulata igazgatójának. Fotó: CHRISTOPHE GATEAU/dpa Picture-Alliance via AFP

Göcke vasárnap, társulata legutóbbi előadása után konfrontálódott Wiebke Hüsterrel, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) balettkritikusával. Goecke előbb szavakkal, majd tettleg bántalmazta a kritikust: miután jól lehordta, egy zacskó kutyaszart vett elő a zsebéből, majd szart kent az újságírónő arcába.

A FAZ közleménye szerint a balettigazgató Hüster szombaton megjelent kritikáját kifogásolta. Hüster Goecke a Nederlands Dans Theaterrel közös produkcióját, A holland hegyent bírálta, és hát azt kell mondjuk, nem volt lenyűgözve. "Az ember aközött ingadozik, hogy beleőrüljön vagy megölje magát unalmában" - írta az előadásról, amely szerinte olyan, "mintha egy jól fűtött szoba ablakán át bámulnánk a tengert, örök nyugdíjban".

Goecke 2019 óta a hannoveri balett igazgatója. A táncművészet világán túl leginkább celebtacskójáról, Gustavról ismert, amivel egyszer még a monacói Karolina hercegnő, a fajta ismert rajongója is elfogyasztott egy ebédet Párizsban (Gustavról itt olvashatnak többet, a cikkben képet is láthatnak róla). A hírek szerint a Hüster ellen bevetett kutyaszar is Gustavtól van, egészen friss lehetett.

Goecke vasárnap, amikor letámadta a kritikust, azzal fenyegetőzött, hogy kitiltja az Operából Hüstert, akit azzal is vádolt, hogy az ő lehúzó kritikája miatt mondta le több patrónusuk is a szezonbérletét.

Hüsternek a támadás után az Operaház egyik sajtósa segített lemosni az arcát. A kritikus a tisztálkodás után rendőrségi feljelentést tett. Az Operaház vezetése pedig egyből bocsánatot kért tőle személyesen és nyilvánosan is. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.