Egy ország tanulja meg Laszlóczki Imre nevét

reggel 4
2023 április 13., 05:54

Jó reggelt!

4 fontos cikk:

US-HU-RU

photo_camera Kézrátétel: az orosz és a magyar külügyminiszter között a "kémbank" elnöke Fotó: Sputnik via AFP

Szerda délután David Pressman amerikai nagykövet Budapesten bejelentette, az USA szankciós listára tette a magyarországi központtal működő Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB), illetve három vezetőjét. A három vezető közül ketten orosz állampolgárok, de van egy magyar, Laszlóczki Imre, a bank alelnöke, aki veterán külügyes (ha értik, mire célzok).

A magyar kormány gyorsan reagált, és azzal vádolta az amerikaiakat, hogy „háborúpárti kampányt” indítottak. Gulyás Gergely is nyomásgyakorlásról beszélt. Ugyanezen a napon Szijjártó Péter belarusz kollégáját fogadta, aki az orosz hadsereg felvonulási területének számító Fehéroroszországból érkezett a béke fontosságáról értekezni.

A kormánymédia a nagy napra a kínai nagykövet elvtárssal készült, rendes komcsi interjúval hangolt, amelyben olyan kérdéseket szegeznek a koncentrációs táborokat üzemeltető diktatúra képviselőjének, mint hogy „Mi a sikerük titka?”

Tanárper

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A tankerület el akarta hallgattatni, meg akarta büntetni a tiltakozókat - mondták a kirúgott tanárok a bírósági tárgyaláson, amelyről folyamatosan közvetítettünk, és amiről ma is folytatjuk tudósításunkat.

Dienes Gábriel a státusztörvényről írt, ami a szakszervezetek szerint olyan károkat fog okozni a közoktatásban, amit jogszabály korábban még nem. Már 4000-nél is több pedagógus jelezte, hogy felmond, ha életbe lép a törvény.

Minden fasza

Nagy Márton megígéri az egyszámjegyű inflációt
photo_camera Nagy Márton megígéri az egy számjegyű inflációt Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook - közkincs

Még messze az egy számjegyű infláció: 25,2 százalékos az áremelkedés, az élelmiszerek ára 42,6 százalékkal nőtt márciusban tavaly márciushoz képest, írta és grafikonozta meg Haszán Zoltán. Nagy Márton felelős miniszter szerint mindez „teljes összhangban van a kormányzat várakozásaival”.

Hátország

photo_camera Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

A hazaárulással vádolt Vlagyimir Kara-Murza a bíróság előtt azt mondta: azt hitte, már semmi sem tudja meglepni az orosz politikában, de ahogy a tárgyalása zajlott, arra ő sem számított. Nem kéri a felmentését, és abban hisz, hogy az orosz társadalom egyszer kinyitja a szemét.

Zelenszkij szerint a lefejezős videók mutatják meg, milyen valójában Oroszország, ahol egyébként háborúellenesség miatt feljelentették a leghíresebb orosz énekesnőt.

Pentagon-iratok

photo_camera Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Több jel utal arra, hogy az év legnagyobb világpolitikai felfordulását kiváltó szivárogtatás egy 20 év körüli fegyverrajongó férfi műve. A Pentagon-iratok szerint Szerbia is fegyverekkel támogatja Ukrajnát (ezt ők tagadják), de ugyanitt szerepel az is, hogy az USA szerint túlságosan engedékeny Oroszországgal szemben az ENSZ főtitkára.

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.