Egy ország tanulja meg Laszlóczki Imre nevét

reggel 4
2023 április 13., 05:54

Jó reggelt!

4 fontos cikk:

US-HU-RU

photo_camera Kézrátétel: az orosz és a magyar külügyminiszter között a "kémbank" elnöke Fotó: Sputnik via AFP

Szerda délután David Pressman amerikai nagykövet Budapesten bejelentette, az USA szankciós listára tette a magyarországi központtal működő Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB), illetve három vezetőjét. A három vezető közül ketten orosz állampolgárok, de van egy magyar, Laszlóczki Imre, a bank alelnöke, aki veterán külügyes (ha értik, mire célzok).

A magyar kormány gyorsan reagált, és azzal vádolta az amerikaiakat, hogy „háborúpárti kampányt” indítottak. Gulyás Gergely is nyomásgyakorlásról beszélt. Ugyanezen a napon Szijjártó Péter belarusz kollégáját fogadta, aki az orosz hadsereg felvonulási területének számító Fehéroroszországból érkezett a béke fontosságáról értekezni.

A kormánymédia a nagy napra a kínai nagykövet elvtárssal készült, rendes komcsi interjúval hangolt, amelyben olyan kérdéseket szegeznek a koncentrációs táborokat üzemeltető diktatúra képviselőjének, mint hogy „Mi a sikerük titka?”

Tanárper

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A tankerület el akarta hallgattatni, meg akarta büntetni a tiltakozókat - mondták a kirúgott tanárok a bírósági tárgyaláson, amelyről folyamatosan közvetítettünk, és amiről ma is folytatjuk tudósításunkat.

Dienes Gábriel a státusztörvényről írt, ami a szakszervezetek szerint olyan károkat fog okozni a közoktatásban, amit jogszabály korábban még nem. Már 4000-nél is több pedagógus jelezte, hogy felmond, ha életbe lép a törvény.

Minden fasza

Nagy Márton megígéri az egyszámjegyű inflációt
photo_camera Nagy Márton megígéri az egy számjegyű inflációt Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook - közkincs

Még messze az egy számjegyű infláció: 25,2 százalékos az áremelkedés, az élelmiszerek ára 42,6 százalékkal nőtt márciusban tavaly márciushoz képest, írta és grafikonozta meg Haszán Zoltán. Nagy Márton felelős miniszter szerint mindez „teljes összhangban van a kormányzat várakozásaival”.

Hátország

photo_camera Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

A hazaárulással vádolt Vlagyimir Kara-Murza a bíróság előtt azt mondta: azt hitte, már semmi sem tudja meglepni az orosz politikában, de ahogy a tárgyalása zajlott, arra ő sem számított. Nem kéri a felmentését, és abban hisz, hogy az orosz társadalom egyszer kinyitja a szemét.

Zelenszkij szerint a lefejezős videók mutatják meg, milyen valójában Oroszország, ahol egyébként háborúellenesség miatt feljelentették a leghíresebb orosz énekesnőt.

Pentagon-iratok

photo_camera Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Több jel utal arra, hogy az év legnagyobb világpolitikai felfordulását kiváltó szivárogtatás egy 20 év körüli fegyverrajongó férfi műve. A Pentagon-iratok szerint Szerbia is fegyverekkel támogatja Ukrajnát (ezt ők tagadják), de ugyanitt szerepel az is, hogy az USA szerint túlságosan engedékeny Oroszországgal szemben az ENSZ főtitkára.

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Kiemelt videóink