Ferenc felszáll, Romulusz repül, Budaházy kilovagol

reggel 4
2023 április 28., 06:01

Dicsértessék!

4 fontos cikk:

Papam exspectamus

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Ezekben a percekben, a hivatalos program szerint 8 óra 10 perckor felszáll a pápa gépe a Fiumicino reptérről, és 10-kor landol Ferihegyen. Vasárnap este hatkor indul haza, addig pokoli lesz a budapesti belvárosban közlekedni.

Megpróbáltuk összeszedni, hogy miért jön ide jó Ferencünk, mi lehet a látogatás tétje, és hogyan várja valójában a magyar egyház. Most derült ki, hogy nem szimplán „szegényekkel és menekültekkel” találkozik, de afganisztáni, szudáni, iráni, iraki és pakisztáni menekültekkel is. Ami minket, 444-et illet, a közelébe nem nagyon mehetünk, mert Rogán Antal emberei nemzetbiztonsági kockázatnak nevezték ki Németh Dániel kollégánkat.

Amúgy komoly tempót diktál a 86 éves egyházfő, tegnap például volt egy elég fontos találkozója az ukrán miniszterelnökkel, és tett egy öles lépést a nők egyházon belüli szerepének javítása irányába.

De Novák Katalin sem tétlenkedett!

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Mindjárt fogadja a Sándor-palotában a pápát, de tegnap ment igazán nagyot. A hadsereg főparancsnokaként felmentette Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát. Azt nem mondta meg, miért, de pont tegnap derült ki, hogy a győri reptéren lefotóztak Ukrajnába tartó francia katonai helikoptereket. Amiket mi elvileg nem engedünk át, mert az oroszoknak segítünk a béke pártján állunk. A honvédség azt írta kérdésünkre, hogy „hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket”, tehát valószínűleg a gépek kis kerülővel, Lengyelországon keresztül értek célba.

A pápalátogatás alkalmából (nem vicc) a köztársasági elnök kegyelmet adott többek között Budaházy Györgynek is, akit idén márciusban hat év fegyházra ítélt a bíróság terrorcselekmény miatt. Társaival ugyanis Molotov-koktélokat dobtak a 2010 előtti kormánypártok politikusai házaira. De ez ma már, úgy tűnik, belefér, úgyhogy este Budaházy kilovagolt a börtönből. Ez sem vicc. Aztán kijelentette, hogy a pápa miséjén mond köszönőimát a szabadulásáért.

Romok és rakéták

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Putyin új rendelete, hogy mindenkinek kötelező felvenni az orosz állampolgárságot az annektált területeken, különben deportálás. A Pentagon-iratok iratok szerint fű alatt sorozna be százezreket.

Kijevet is rakétázták az éjjel, Mariupol romváros lett a Google Earth-ön is, és felrobbantottak egy ukrán rendőrfőnököt, aki átállt az oroszokhoz.

Türkmenisztán

photo_camera Fotó: BARIS ORAL/Anadolu Agency via AFP

Gurbanguli Berdimuhamedov lepasszolta az államfői pozíciót Szerdar fiának, de rájött, hogy nem úgy alakulnak a dolgok. Közép-Ázsia legparodisztikusabb államában sem gyerekjáték dinasztikus diktatúrát építeni.

Világháló

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Twitteren, a nyilvánosság előtt hálóztak be egy 13 éves amerikai fiút, akit aztán elraboltak és szexuálisan zaklattak. A szülők szerint a Twitternek és a rendőrségnek is lett volna lehetősége, hogy megakadályozzák a zaklatást és az emberrablást.

Vizilószülinap

Kedvenc mondatom tegnapról: „Az ünnepli tabló és a külön aloldal is sejteti, hogy az állatkert munkatársai nagyon készültek legidősebb emlősük kerek születésnapjának megünneplésére, de csütörtök délelőtt hamar kiderült, hogy ember tervez, víziló végez: a vízilovak számára kitalált meglepetésbulik szervezése az egyik legkevesebb közvetlen sikerélményt hozó szakma lehet a világon.” Bankó Gábor ilyen képeket lőtt közben:

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
Kiemelt videóink