Putyin mélyebbre süllyed, mint a Titan roncsai

reggel 4
2023 június 26., 00:34

Drága olvasók, hát micsoda hétvége volt! De mielőtt rátérünk ARRA, amiről a fél hírlevél szólni fog, kiemelek négy egészen más cikket. Igen, ezekhez előfizetés kell, de ha nincs, azon most extra könnyen lehet segíteni.

A cár meztelen

photo_camera Fotó: PAVEL BEDNYAKOV/AFP

„Putyin akaratlanul is végrehajtotta saját rendszerének stressztesztjét. Már az Ukrajna elleni agresszió elbaltázásával megtört a varázsa. Az egyszer elvesztett varázst szinte lehetetlen visszaszerezni. A régi közhely a császárról és ruhájáról.” Ezt speciel nem akárki, hanem Stephen Kotkin mondta szombaton. De mindegy is, lehetne még száz hasonlót idézni nagy nevektől, mert itt nagy az egyetértés: Putyin rendszere gyengének, sebezhetőnek mutatkozott, és ezt a szibériai falvakban ugyanúgy látták, mint Kijevben, Washingtonban vagy Budapesten.

Aki nem követte péntek éjjel és egész szombaton, ahogy egy zsoldos hadsereg megindul Moszkva felé, hogy erőszakkal átalakítsa egy atomhatalom kormányát, és közben helikoptereket és repülőt lő ki büntetlenül - nos, az itt tudja visszapörgetni az élő közvetítést. Végül született egy megállapodás, de azóta is megy az ámuldozás és elemzés. Hogy a Kremlben az utolsó pillanatig nem hitte el senki, hogy Prigozsin képes lehet fegyveres felkelés megindítására, viszont az Egyesült Államok már napokkal korábban tudta, mire készül.

A volt orosz miniszterelnök szerint ez már a vég kezdete Putyin számára. Rácz András ennél megfontoltabb, de még ő is azt írta, hogy akik a Putyinnal való kapcsolatra alapozták a politikai-üzleti stratégiájukat, azoknak célszerű ezt átértékelniük. Lukasenka viszont erősödött, és akár még a háború befejezésében is szerepet játszhat.

  • Nézzük a jó oldalát: a moszkvai érettségizők nyertek plusz egy hét felkészülési időt a Wagner-felkelés miatt!

Görög, hinnye!

Micotakisz a májusi győzelme után
photo_camera Micotakisz a májusi győzelme után Fotó: PANAYOTIS TZAMAROS/NurPhoto via AFP

Némiképp háttérbe szorult ezekhez Görögország, ahol orbánoznak, kerítést építenek, a sajtószabadság a magyarországinál is rosszabb helyzetben van, ellenzéki vezetőket hallgatnak le. A 2019 óta miniszterelnök Micotakisz győzelme mégsem kérdéses a vasárnapi előrehozott választásokon sőt, az abszolút többség is meglesz. A magyar úttól féltik a görögöket - írta előzetesen Tóth-Szenesi Attila. És lőn.

4 itthoni

  • 26 bekezdésben igazítja helyre a hazugságait az Origo
  • A vihar miatt megint a házakra zúdult a bányából kitermelt föld Recsken
  • Ennyi bőrmellény még soha nem gyűlt egybe a magyar fővárosban
  • Kikaptunk a női kosárlabda-Eb bronzmeccsén

Ti tán nem?

photo_camera Fotó: TWENTIETH CENTURY FOX / PARAMOUN/Collection ChristopheL via AFP

Kihallgatták a Titánt vontató hajó legénységét a kanadai hatóságok. Egy hét sem telt el azóta, hogy összeroppant a tengeralattjáró, és a Netflix bejelentette, júliustól újra lehet nézni a Titanicot.

Eközben a több száz halottal járó görög hajótörés áldozatainak hozzátartozói dühösen nézték, ami történt. „Szomorú, hogy sokkal több figyelmet kapott egy tengeralattjáró, ami öt gazdag embert szállított, mint a görög hajón utazó bevándorlók. Dollármilliókat költöttek a gazdagok megmentésére, de a szegények számára nincs ilyen lehetőség.”

III. Chimpanz

Rivális csoportok kíméletlen harcot folytatnak az erőforrásokért, miközben a főnököknek arra is figyelniük kell, akik belülről a hatalmukra törnek. A Chimp Empire című sorozat valóságos királydrámát hoz ki a világ legnagyobb csimpánzközösségének történetéből, egészen elképesztő felvételekkel.

Dr OG

Az MDMA-terápiák átalakíthatják a mentális zavarok, például a traumák, a depresszió vagy akár az étkezési zavarok kezelését. A jelek szerint hatással lehetnek az ember meggyőződéseire és hitére is.

Ábrándoztál valaha arról, hogy vadkamerával figyeld a kitömött medvét a múzeumban, hogy mit csinál éjszaka? Van, aki igen! A kortárs kísérleti fotó vicces oldala a Capa Központban, Szily László tárlatvezetésével.