„Tudtuk, hogy baj van, de a mértékével nem voltunk tisztában”

belföld
2023 augusztus 22., 03:58
  • Augusztusban számoltunk be arról, hogy az újpesti önkormányzat felmérést végzett az újpesti középiskolák körében, és lesújtó eredmény rajzolódott ki a mentális egészségükről.
  • A kérdőívet kitöltő 1007 diák 21 százalékát bántalmazták már szexuálisan, 35 százalékukat verbálisan, 15 százalékukat pedig testileg.
  • A felmérésről és az ahhoz kapcsolódó önkormányzati programról a felmérés készítőjével és Újpest alpolgármesterével beszélgettünk.

„Gyakran érezted, hogy nélkülöznöd kell (nincs elég étel, piszkos ruhában jártál, nem véd meg senki); nem tudnak gondoskodni rólad kellőképpen?” - hangzik a felmérés egyik kérdése.

Újpest önkormányzatának ifjúsági referense két részletben végzett felmérést, első körben 418, a másodikban 1007 diák megkérdezésével. Az első körben megkérdezett 418 diák 22,96 százaléka válaszolt igennel a fenti kérdésre, az 1007 fős mintában pedig 26 százalék.

„Valamelyik szülőd vagy veletek élő felnőtt gyakran meglökött, megrántott, megpofozott, vagy valamit neked dobott; esetleg olyan erősen megütött, hogy az nyomot hagyott rajtad?”Erre a kisebbik mintában 21,05 százalék, az 1007 fős felmérésben a megkérdezettek 15 százaléka válaszolt igennel.

A felmérést a diákok teljesen anonim módon tölthették ki, még a nemüket sem kellett ráírni a papírra, csak azt, hogy hányadik osztályba járnak. A kérdésekre egyszerű igen-nemmel kellett válaszolni. A gyerekek középiskolákban és kitelepüléseken is kitölthették a 10 kérdésből álló kérdőívet.

Nem csak a fizikai elhanyagolás aránya lesújtó. Rengeteg fiatal tapasztalt verbális, fizikai és szexuális bántalmazást is. Sokuknak pedig a családjában is előfordulnak mentális zavarok vagy függőségek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.