Magyar külpolitika = a szövetségeseink rugdosása az orosz füttyszó ritmusára

reggel 4
2023 november 09., 23:50

Jó reggelt! Tegnap délelőtt eltűnt a Vénusz a Hold mögött. Aztán előkerült. Egy gonddal kevesebb!

4 kiemelt cikk:

A magyar oktatás hétköznapjai

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Az elit egyetemekre felkészítő Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramot kiszervezték a köztársasági elnök saját alapítványához, és rögtön meg is tolták plusz 200 millió forinttal. A Corvinus Egyetemen napok óta gyűlnek össze dolgozók és hallgatók fórumokon annak érdekében, hogy a vizsgabotrány után kirúgott Ádám Zoltánt vegye vissza az intézmény.

Zökkenőmentes tanév: 1500 végzettség nélküli pedagógus dolgozhat az iskolákban. Egy tanár szerint az igazgató megfenyegette a tantestületet abban az iskolában, amely Krétába írt hamis adatok miatt került a hírekbe. A tanártüntetések korábbi vezéralakja, Pukli István már Dániában takarít, minden magyarországi pedagógusnak pályaelhagyást tanácsol.

Összeérő háborúk

photo_camera Fotó: JALAA MAREY/AFP

Zelenszkij tanácsadói nyugtatnak, szerintük minden rendben van az elnök és a hadsereg főparancsnoka között. Nagy teljesítményű orosz rakétákat szerzett be a Hezbollah, amelyről megírtuk azt is, hogy São Paulóban készíthetett elő zsidók elleni terrortámadást.

Izrael napi négyórás szünetet hirdetett a gázai katonai műveletekben, hogy lehetővé tegyék a humanitárius segítségnyújtást és a civilek menekülését. A Lakmusz annak járt utána, lehet-e pontosan tudni, hányan halnak meg a Hamász-izraeli háborúban.

  • A francia rendőrség szerint az orosz hírszerzés áll a Dávid-csillagos graffitikampány mögött

Dicső szerepünk a világpolitikában

photo_camera Fotó: GRIGORY SYSOYEV/AFP

A magyar kormány természetesen nem támogatja Ukrajna csatlakozását az EU-hoz, és a nemzeti konzultáción is lesznek erre vonatkozó kérdések, és lesz a helyes választ belénk verő propagandaáradat is. Ukrajna ennek ellenére biztos benne, hogy meg tud állapodni a magyar kormánnyal az EU-csatlakozásról.

A Kormányinfón ezen túl még sok dologról szó esett, kollégánk például arról kérdezett, miért gratulált Orbán az azeri diktátornak a keresztény örmények lerohanásához és elüldözéséhez. Szintén Gulyás minisztertől tudhattuk meg, hogy egy másik kulcskérdésben is kitartunk az orosz érdekek mellett: tovább szarozunk a svéd NATO-csatlakozással.

Kurz und gut

Sebastian Kurz
photo_camera Sebastian Kurz Forrás: Cineplexx/Youtube

Magyarországon is bemutatták a „Kurz” című dokumentumfilmet. Az egykori osztrák kancellár, Sebastian Kurz életét feldolgozó alkotásból hiányzik az egészséges mértékű kritika, inkább tűnik a visszatérést előkészítő projekt részének.

Nem rossz könyvek

Miért nincs több regény a NER-valóságról? Feladata egyáltalán az irodalomnak, hogy szóljon róla? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Ott Anna és Horváth Bence a még mindig viszonylag új, de már megszokott színvonalú könyves podcastünk új részében, ezúttal Aradi Péter és Dévényi István társaságában.

Drágám, a kölyök is hibrid lett!

photo_camera Fotó: Brandfestival

„A műsor annyira korszerűen indult, hogy mielőtt fény derült volna a teljes élet titkaira, Orbán Ráhel AI-generált avatarja konferálta fel az igazi Orbán Ráhelt, akit mostanában az foglalkoztat, hogyan lehetne mesterséges intelligenciával fokozni a vendégélményt.” Ez egyetlen mondat Czinkóczi Sándor remekül megírt beszámolójából O. Ráhel előadásáról.