Ez itt a 444 dedikáltan nőket érintő témákkal foglalkozó podcastjának negyedik epizódja. Vendégünk Spronz Júlia ügyvéd, a Patent Egyesület jogásza.
Figyelem: az epizódban szexuális zaklatásról, nők elleni erőszakról, gyilkosságról is beszélünk. A hanganyagban ez a téma már rögtön az adás elején hallható.
Miről lesz szó? Nők elleni erőszakról, áldozat-specifikus ellátórendszerről és annak hiányáról, a 16 Akciónap nevű kezdeményezésről. A szőkenős viccek társadalmi vetületeiről és vélt vagy valós hasznáról. Arról, hogy mivel szabad viccelni és mivel nem. Szexuális levilágosításról, patriarchális logikáról és pornóiparról. Az Asszonysutyorgó Facebook-csoportról, és arról, hogyan követ el a magyar állam gazdasági erőszakot a bántalmazott nőkön a CSOK-kal és a babaváróval.
Bővebben:
Olvasásra ajánljuk még:
Podcastunk kéthetente jelentkezik új adással, és meghallgatható a 444 Spotify és Apple csatornáján is. Az előző részek tartalmából itt, itt és itt.
Ha bántalmazás (akár szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata, Önnek joga van a segítségre. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a nap 24 órájában, Magyarországról ingyenesen elérhető a 06 80 205 520-as telefonszámon. NANE Segélyvonal bántalmazott nőknek: 06 80 505 101; a PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 808 081.
Miért nyerik meg sokszor a rágalmazási pereket az erőszaktevők? Mennyi idő alatt évülnek el a bántalmazási ügyek? Tudatosabbak lettek-e az áldozatok? Interjú Spronz Júlia jogvédővel.
Rendszerszintű változásra van szükség ahhoz, hogy egyetlen nőnek se kelljen rettegnie az életéért amiatt, mert nőnek született.
Cikksorozatunk negyedik részében azokról az intézményes megoldásokról és félintézkedésekről írunk, amelyek a nők elleni éjszakai zaklatást veszik célba.
Néhány budapesti klub még decemberben ötletelt arról, hogyan tehetnének azért, hogy a nemi erőszak kultúrája ne szivárogjon be a tánctérre. Ehhez a zaklatás működését sem árt megérteni.
Hiánypótló könyv jelent meg a témában, ajánlunk hozzá egy beszélgetést is.
Miért is lett az Isztambuli Egyezmény a liberálisok és a genderisták falova? Miért jöhetne több menekült az országba egy nők elleni erőszakot megállítani kívánó egyezmény miatt? Megnéztük, pontosan mit tartalmaz az egyezmény szövege.
A török kormány tavaly azzal indokolta, hogy kivonul az általa 2011-ben már aláírt egyezményből, hogy az bátorítja a homoszexualitást és fenyegeti a hagyományos családmodellt. Az elnöki rendeletet most a török államtanács is megerősítette.
Magyarország aláírta, de nem ratifikálta, és nem is készül erre.
Podcast kvótanőkről, vezetői felelősségekről, szimbolikus terekről és szimbolikus harcokról, szolidaritásról és annak hiányáról, alulról jövő kezdeményezésekről, kvázi-konszenzusokról és szürke zónákról.
Tippek mosogatáshoz, csoki(nem)ajánló, és néhány szerintünk-nekünk fontos téma a demográfiai nyomástól a bérfeszültségeken át a médiatudatosságig.
Régóta szerettünk volna készíteni egy podcastot dedikáltan nőknek, nőket érintő témákról, női megszólalókkal. Ez lett a Tyúkól. Első adás.
Ünnepi különszám, kínai bejglireceptmelléklettel! Korrupt sportvezetők karácsonya. Mága és a taó. A Brunello Cuccinelli szennyes titkai. Kézilabda az Antarktiszon. Életveszély a körúti biciklisávban. A magyar állam szétesése az Orczy park vécéjében.
Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!
Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.