Zubánics László: Mi nem vagyunk az ukrán nép része, mi Ukrajna népének vagyunk a része

interjú
2023 december 14., 10:22

Kárpátaljai magyar vezetők hétfőn közzétettek egy nyílt levelet, amelyben arra kérik Orbán Viktort, támogassa Ukrajnát az európai integráció útján. Az írást először az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) posztolta a Facebookra, az első aláíró is annak vezetője, Zubánics László volt. A magyar kormánnyal az elmúlt években gyakorlatilag semmilyen kapcsolatot nem ápoló UMDSZ kiállása nem annyira meglepő, az annál inkább, hogy a nyílt levelet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) több tagja is szignózta. A KMKSZ az Orbán-kormány stratégiai szövetségese Kárpátalján.

Kedden Ungváron beszélgettünk erről Zubánics Lászlóval, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökével.

Azt mondja, nehéz napja volt.

Épp most kapcsoltam ki minden kommentet a poszt alatt. Volt pozitív és negatív is, de inkább negatív. Érdekes módon a magyarországi olvasók nagy része eléggé negatívan ítéli meg, hogy ebben a kérdésben bármiféle megnyilvánulás történt.

Mik az érveik?

Az, hogy „csak”. Tehát nincsenek. Egy rendes magyar ember szerintük ilyet nem mondhat, hogy Ukrajnának az Európai Unióban volna a helye. Pedig hát az egyik alapvető szakterületem az egyetemen épp az európai integráció, tehát tudom, hogy ez miből áll, és a tárgyalások megkezdése a valós tagsághoz képest fényévekre van, ez voltaképpen egy szimbolikus starthelyzet, ahol most állunk.

Zubánics László
photo_camera Zubánics László Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Azért Ukrajnával és az ország EU-s csatlakozásával kapcsolatban elég turbulens időket élünk.

Ez így van. Az én álláspontom is körülbelül három hete változott. Akkor, amikor a kisebbségi törvényben és a minden egyéb kisebbségekhez kapcsolódó törvényekben olyan változásra került sor, amit egyébként magam sem hittem. (Hogy mit jelent ez a bizonyos törvénymódosító csomag, amellyel Ukrajna meggyőzné a magyar kormányt is, hogy helye van az EU-ban, hosszan írtunk ebben a cikkben – a szerk.) Három hete pont itt voltam, körülbelül este hat-hét óra felé érkezett meg az előzetes törvénytervezet, a telefonomon néztem meg, és azt mondtam, hogy valami tévedésről van szó. Aztán kinyomtattam, este elalvás előtt elolvastam, utána visszajöttem, és elkezdtem lefordítani. Hihetetlen volt számomra. Ukrajnában, ahol egy XXI. századi nemzetépítés zajlik, és az az úgynevezett nemzeti minimum, hogy az államnyelvet kell használni minden szinten, most ebből visszaléptek. Persze tisztában vagyunk vele, hogy ez nem miattunk történt, hanem az európai uniós közeledés miatt, de ennek farvizén mi is képbe kerültünk.

Íme egy pont, amiben az Európai Unió már a csatlakozás előtt jót tett.

Egyértelműen igen. Amikor a kisebbségi törvény első változatát két évvel ezelőtt elfogadták, már akkor voltak javaslataink, kifogásaink, és azt mondtuk, hogy ez így, ebben a formában nem jó. Ismertük mind a szlovákiai, mind a román csatlakozás részleteit, tudtuk, mik az elvárások a kisebbségi ügyek felé, jeleztük az illetékes parlamenti bizottságnak, hogy Ukrajnában még messze vagyunk ezektől. Amennyiben nem született volna meg a törvénytervezet három héttel ezelőtt, akkor nem tudtuk volna ezt a témát jelen formájában fölvállalni. Elvi alapon semmiképpen.

Magyarul: nem írta volna meg az Orbánnak szóló levelet hétfőn?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.