Karácsony Gergely: A Budapest-ellenes politika vonatán nincsen fék

POLITIKA
2023 december 21., 12:31

Délelőtti Facebook-bejegyzése után rendkívüli sajtótájékoztatón is beszélt Karácsony Gergely a kormány kiszivárgott tervéről, miszerint megszűnhetnek a MÁV, HÉV és Volánbusz járatain is használható BKK-bérletek.

Karácsony elmondta, hogy 20 éve indult az agglomerációs és a budapesti közlekedés integrációja. Mára pedig megszokták a Budapesten közlekedő emberek a BKK-bérlet jelentette egységes szolgáltatást.

A kormány ezt a rendszert akarná most felrúgni. Karácsony szerint ezzel a középkorba süllyesztenék a fővárosi közlekedést. A csepelieknek például önálló bérletet kellene vásárolniuk a HÉV-re.

A szolgáltatás sokkal drágább, alacsonyabb színvonalú és kevésbé összehangolt lenne, ezért szakmai, politikai botorságnak tartja a tervet, amiről le akarja beszélni a minisztériumot. Azt kéri, hogy az összehangolt, integrált rendszert ne barmoljuk szét.

Karácsony azt mondta, hogy az ügy szempontjából lényegtelen mellékkérdésekben is meg akarnak állapodni a minsztériummal. Ezzel valószínűleg a 2022-es közszolgáltatási szerződéssel kapcsolatos elszámolásra célzott, amivel kapcsolatban a minisztérium azt állítja, Budapest 2,2 milliárd forinttal tartozik neki.

Karácsony Gergely 2023. október 23-án, a főváros és a civil szervezetek közös megemlékezésén
photo_camera Karácsony Gergely 2023. október 23-án, a főváros és a civil szervezetek közös megemlékezésén Fotó: Kovács Bendegúz

Karácsony arról is beszélt, hogy felhánytorgathatná az állami kézbe került HÉV-ek helyzetét, amiknél semmilyen fejlesztés sem volt az elmúlt években. A járművek állapota annyira leromlott, hogy jövőre mindenképpen ritkítani kell a járatokat.

A főpolgármester szerint a Budapest-ellenes politika vonatán nincsen fék. Amikor Érd környékén nincsen ivóvíz, a kormány arról kommunikál, hogy a Fővárosi Vízművek nem tudja ellátni a feladatát. Pedig Érd nem is hozzájuk tartozik.

Végül arról is beszélt, hogy ha Orbán Viktornak tényleg fontos Magyarország szuverenitása, akkor a rákosrendezői beruházással kapcsolatban nem arab befektetőkkel kellene mutyizni.