Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács első embere szervezhette a Jevgenyij Prigozsin elleni merényletet

háború
2023 december 22., 12:21

A Wagner zsoldoshadsereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin gépének „balesete” valójában gyilkosság volt, méghozzá az orosz nemzetbiztonsági tanács vezetője, Nyikolaj Patrusev által szervezett gyilkosság, állítja a Wall Street Journal. A Kreml tagadja, hogy bármi köze lett volna Prigozsin halálához, az elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov teljes hazugságnak nevezte a történetet.

photo_camera Nyikolaj Patrusev Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu via AFP

A lap forrásai szerint Patrusev már 2022 nyarán figyelmeztette Vlagyimir Putyint a Wagner-vezér növekvő befolyására, de az orosz elnök állítólag semmibe vette a volt a KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori irányítójának aggályait.

Amikor 2022 őszén Prigozsin elkezdett a lőszerhiány miatt hangosan károgni, a lap forrásai szerint Patrusev nekifogott Putyin puhításának, aki szép lassan eltávolodott a Wagner-vezértől. A lap tavaly decemberre datálja Patrusev győzelmét Prigozsin felett. Ekkorra Putyin már látványosan ignorálta Prigozsin nyilatkozatait a lőszerhiányról, és hívásaira, provokációra sem válaszolt.

Ez így ment júniusig, amikor is Prigozsin wagnerestül fellázadt, és megindult Moszkva felé. Ekkor a lap szerint Patrusev minél több, Prigozsinnal szimpatizáló tisztet igyekezett meggyőzni, hogy próbálják meg leállítani a lázadók vezetőjét. Ő kérte fel Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt is a közvetítésre.

Végső esetre a kazah elnökkel, Kaszim-Zsomart Tokajevvel is megbeszélte, hogy ha a Wagner nem áll le, a kazah hadsereg Moszkva segítségére siet – ezzel viszonozva, hogy az oroszok segítettek a 2022 januárjában kitört tüntetések leverésében. Arról, hogy az oroszok hogyan szerezték vissza Kazahsztánt, valamint Tokajev személyéről Gazda Albert írt hosszabban.

A felkelést követően augusztusban Prigozsinnak Fehéroroszországba kellett volna mennie, ahol Patrusev elkezdhette volna kivitelezni a merényletet. A tervét Putyinnak is előterjesztette, aki nem ellenkezett. Ehhez képest a lázadás után Prigozsinról nem nagyon lehetett pontosan tudni, merre járt-kelt-repkedett. Augusztus 23-án azonban, amikor felszállás előtt ellenőriztette a repülőgépét, valaki bombát rejtett el az egyik szárny alá.