Vitézy Dávid a helyközi járatokról: A Budapest-bérlet megszüntetése visszalépés lenne a budapesti közösségi közlekedésben

közlekedés
2023 december 31., 19:30

Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár is reagált a Facebookon arra, hogy a MÁV bejelentette: csak március elsejéig használhatók a Budapest-bérletek a MÁV-HÉV és a Volánbusz Pest vármegyei járatain, annak ellenére, hogy a BKK pénteken még arról beszélt, sikerült megállapodást kötni.

„Továbbra is azt gondolom, hogy a Budapest-bérlet megszüntetése egész egyszerűen nem történhet meg, az olyan példátlan visszalépés lenne a budapesti közösségi közlekedésben, amit nem szabad megengedni - elvégre ugye előre megyünk, nem hátra” - írta Vitézy a Facebookon.

A volt közlekedési államtitkár szerint a megoldás az lenne, hogy: „Karácsony Gergely főpolgármester és Lázár János közlekedési miniszter kezdjék együtt az újévet, zárkózzanak be, és ha már a BKK és a MÁV szintjén nem sikerült, addig ne jöjjenek ki, míg nem állapodnak meg egy tartós megoldásban.”

Hozzátette, hogy „az egész vita a budapesti közösségi közlekedés éves költségvetésének 1 százalékát jelentő két milliárd forintos összegről szól. Az nem történhet meg, hogy egy ilyen léptékű vita miatt a Békásmegyerről, Cinkotáról, Rákosmentéről, Csepelről, Budafokról, a Budakeszi útról és sok más környékről hévvel, vonattal vagy Volánbusszal ingázók márciusban arra ébredjenek, hogy kétszer annyiért kétféle bérletet kell vásárolniuk.”

Karácsony előtt arról szóltak a hírek, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) elszámolási vita miatt nem akarja meghosszabbítani a fővárossal kötött közszolgálati szerződését. Karácsony Gergely ezt az opciót december 21-én ostobaságból és kicsinyességből történő kicseszésnek minősítette. Azóta úgy tűnik, hogy a tárgyalások ellenére is megszűnik ez az opció március elsejével.