Karácsony Gergely szerint már a propagandasajtót állítja hadrendbe a kormány a helyközi járatokon használható BKK-bérletek ügyében

közlekedés
január 03., 15:13

Tovább bonyolódik a Fővárosi Önkormányzat és az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedéspolitikai konfliktusa.

Az Index - főszerkesztője által írt - cikkében azt sugallja, hogy Karácsony Gergely tudatosan döntött megállapodás helyett az együttműködés felszámolása mellett. A főpolgármester viszont ezt tagadja, és a propagandasajtó hadrendbe állításáról ír.

A cikk szerint Karácsonyék azért nem egyeztek meg Lázár Jánosékkal, mert sokallták, hogy az ÉKM a korábbi 7,4 milliárd helyett 8,6 milliárd forintot kért a fővárostól a HÉV-ek és Volánbuszok Budapesten belüli közlekedésének ellentételezésére.

Karácsony viszont azt írja, hogy ennek az ajánlatnak nem volt része a Budapestnek törvény alapján járó évi 12 milliárdos állami támogatás fenntartása és az agglomerációs megállapodás meghosszabbítása. Vagyis az ÉKM úgy akarta megemelni az összeget, hogy a BKK-bérlet elfogadását megszüntette volna a helyközi járatokon.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Szerinte a kormány ezzel újratölti a Budapest-ellenes politikáját, miközben a beborult költségvetését és a tönkrement MÁV helyzetét akarja kezelni a főváros kárára. Budapest viszont nem engedi a BKK-bérlet megszüntetését, és a kormány ultimátumának sem enged.

Karácsony nem sokkal később újra posztolt a Facebookon. Egy képet töltött fel, amin az látszik, hogy időközben átírták az Index-cikk ajánlóját. Eredetileg azt írták, hogy „Lázár Jánosék 16 százalékkal több pénzt kínáltak a fővárosnak", majd módosították arra, hogy „Lázár Jánosék 16 százalékkal több pénzt kértek a fővárostól".

Az ügy december 21-én robbant ki, miután kiderült, hogy az ÉKM elszámolási vita miatt nem akarja meghosszabbítani a fővárossal kötött közszolgálati szerződését. Ez többek között azt jelentette volna, hogy március 1-je után nem lehetett volna használni a BKK-bérletet a vonatokon és HÉV-eken sem.

December 29-én a BKK bejelentette, hogy átmenetileg maradnak a helyközi járatokon is használható BKK-bérletek, miután áthidaló megállapodást kötött a MÁV-HÉV-vel és a Volánbusszal.

Két napra rá viszont már arról írt a MÁV-Volán-csoport, hogy a megállapodás alapján csak március 1-jéig lehet használni a BKK-bérleteket a járatain. Utána az ÉKM - jelenleg kidolgozás alatt álló - új tarifarendszere lép életbe.

A H5-ös HÉV két szerelvénye Szentendrén
photo_camera A H5-ös HÉV két szerelvénye Szentendrén Fotó: Wikipedia

A hírre Vitézy Dávid is reagált. A volt közlekedési államtitkár, akivel nemrég interjúztunk, arról írt, hogy a Budapest-bérlet megszüntetése visszalépés lenne. Szerinte a problémára úgy lehet megoldást találni, ha Karácsony és Lázár bezárkózik egy szobába, ahonnan addig nem jönnek ki, ameddig nincs megállapodás.