Rácz András: Ukrajna veresége teljes mértékben ellentétes az EU és a NATO legelemibb biztonsági érdekeivel

háború
január 11., 06:11

A 2023-as ukrán ellentámadás kudarcát követően mind Nyugaton, mind a hazai közbeszédben felerősödtek azok a vélemények, hogy bármiféle ukrán győzelem esélytelen, így Kijevnek minél hamarabb le kellene ülnie tárgyalni Moszkvával a fegyverszünetről, akár területi veszteségek árán is. Azt, hogy Ukrajnának nincs esélye a győzelemre, már nem csak orosz propagandistáktól, illetve a magyar kormánypártnak a moszkvai narratívát hűen közvetítő szócsöveitől lehet hallani, ezek az álláspontok szakmai csatornákon is megjelentek, itthon és külföldön egyaránt. Veterán hazai biztonságpolitikai szakértő is azon a véleményen van, hogy az idő Putyinnak dolgozik, és a Foreign Policy című, tekintélyes külpolitikai lapban is jelent meg cikk, amely fenntarthatatlannak véli Ukrajna nyugati támogatását.

A nyugati támogatás fenntarthatósága és annak részletei egy későbbi, külön cikk tárgyai lesznek. Ebben az írásban azt próbálom bemutatni, hogy a nyugati közbeszéd változásai milyen viszonyban vannak a háború alakulásával. Elsőre furcsának hathat, de valójában nemcsak arról van szó, hogy a nyugati narratívák passzívan követnék a frontokon történt változásokat. A helyzet ennél jóval komplexebb, ugyanis a nyugati támogatások biztosítása – vagy elmaradása – révén a közbeszéd is hat a háború alakulására.

Némi leegyszerűsítéssel úgy is lehet fogalmazni, hogy ha domináns nyugati véleményformálók úgy gondolják, Ukrajnának van esélye a sikerre, akkor Kijev több fegyvert, lőszert és felszerelést kap. Ha esélytelennek ítélik az ukrán sikert, emiatt a katonai támogatások mértéke is csökkenhet – és csökken is. Ebből az is következik, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a nyugati közbeszédben milyen vélemények dominálják az ukrajnai háborúval kapcsolatos felfogást.

Elemzői túlzások

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.