Megállapodott Lázár és Karácsony, marad a Budapest-bérlet

belföld
január 29., 15:02

Megállapodás született Lázár János és Karácsony Gergely között a Budapest-bérletekről: azok továbbra is érvényesek maradnak a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A közlemény szerint a BKK elfogadja a Pest vármegyére váltott havibérleteket március elsejétől.

Az ügy december végén robbant ki, miután kiderült, hogy a Lázár vezette Építési és Közlekedési Minisztérium elszámolási vita miatt nem akarja meghosszabbítani a fővárossal kötött közszolgálati szerződését. Ez többek között azt jelentette volna, hogy március elseje után nem lehet használni a BKK-bérleteket a vonatokon és HÉV-eken sem.

Bár az Index január eleji cikkében állította, hogy a főpolgármester visszautasította a minisztérium ajánlatát az agglomerációs megállapodás meghosszabbítására, a 444 birtokába került dokumentumok alapján ez nem így történt:

valójában a minisztérium ajánlatot sem tett a hosszabbításra, csak a 2022-es évet akarta elszámolni.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Az eddigi elszámolás helyett Karácsony és Lázár megállapodott, hogy a Budapest-bérletből, a Pest megyei bérletből és az országbérletből származó bevételt és az ahhoz kapcsolódó menetdíj-kiegészítést – az adott terület sajátosságaitól függően – teljesítményarányosan osztják meg, a Pest megyei havi bérleteket és havi országbérleteket március elsejétől a BKK járatain is elfogadják. Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja.

A minisztérium és a főváros a megállapodással lezárja a korábbi elszámolási vitákat is: a Fővárosi Önkormányzat 5,57 milliárd forintot fizet a MÁV-nak a 2022-2023-mas időszakra.