Kitoloncolnák a Thaiföldön letartóztatott orosz háborúellenes zenekart

külföld
január 30., 11:10

Egy háborúellenes nézeteket valló orosz-fehérorosz rockzenekart toloncolna ki Thaiföld, ezzel kiszolgáltatva őket az orosz törvényhozásnak - írja a BBC. A Bi-2 egy háborút kritizáló alternatív rockzenekar, akik 2022 óta turnéznak Oroszországon kívül is. A zenekart engedély nélküli koncertek miatt tartóztatták le, miközben Phuket üdülőszigetén turnéztak, ahol több százezer orosz turista fordul meg.

A thaiföldi hatóságok még nem nyilatkoztak az ügyről, a banda tagjait eközben Bangkokban tartják őrizetben. A Human Rights Watch felszólította a thaiföldi kormányt, hogy ne toloncolja ki a Moszkva által bírált Bi- 2-t, mivel a hét tagot üldöztetés fenyegeti.

A zenekar hivatalos Facebook-oldalán közzétett poszt szerint a zenekarra kitoloncolás vár, miután január 26-án bűnösnek találták őket abban, hogy megfelelő engedély nélkül léptek fel. A közlemény szerint a szabálysértésért pénzbírságot fizettek.

Több támogatójuk is reagált a bejegyzésre, és azt írták, hogy a zenekar célpontja volt az orosz hatóságoknak, akik csak ürügyet találtak arra, hogy őrizetbe vehessék őket. A zenekar a posztjában is azt írta, hogy a „külső nyomás jelentős szerepet játszott az őrizetbe vételünkben. Tudjuk, hogy ennek a nyomásnak az oka [a megtorlás] a kreativitásunkért, a nézeteinkért, az álláspontunkért.”

A zenekar hét tagja közül néhányan ausztrál és izraeli kettős állampolgárok, azonban legalább két tagnak csak orosz állampolgársága van, így a kitoloncolás során oda is visszaküldhetik őket. Az orosz hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak az ügyről, az együttesre azonban már korábban is felfigyeltek az „oroszellenes álláspontjuk” miatt.

2023 májusában az orosz igazságügyi minisztérium „külföldi ügynöknek” bélyegezte a frontembert, Egor Bortnikot, amiért ellenezte Oroszország ukrajnai invázióját, és negatív kijelentéseket tett Oroszországról, annak állampolgárairól és hatóságairól.

„Ha visszaküldik őket, akkor ez lesz az első eset Sretta miniszterelnök kormánya alatt, hogy a thaiföldi hatóságok visszaküldenek valakit Oroszországba, hogy szembenézzen a veszéllyel és az üldöztetéssel” - mondta a Human Rights Watch vezető kutatója, Sunai Pasuk. „A thai miniszterelnök megígérte, hogy kormánya ragaszkodni fog az emberi jogok elvéhez, ezért ez az eset döntő teszt.”

A háború kezdete óta ez lenne az első eset, hogy a thaiföldi kormány erőszakkal visszaküld egy orosz állampolgárt Oroszországba. Ez pedig a kínzást és az erőszakos eltűnéseket megakadályozó thaiföldi belső törvények, valamint a kínzás elleni nemzetközi törvények megsértését is jelentené. Bangkok ugyanis aláírta az ENSZ kínzás elleni egyezményét, ami azt jelenti, hogy nem küldhetne vissza embereket olyan helyekre, ahol üldöztetés veszélye fenyegeti őket.