Herczog Mária: Az összes, gyerekekkel foglalkozó intézményre ki kellene terjeszteni a szabályozást

belföld
március 05., 05:46

„Az összes, gyerekekkel foglalkozó intézményre, iskolákra, kollégiumokra, egészségügyi intézményekre is ki kell terjeszteni a szabályozást, hiszen nemcsak egy bentlakásos otthonban, vagy nevelőszülőknél érhet abúzus gyereket. Az oktatókat, a nevelőket, a konyhásokat, a takarítókat, gépkocsivezetőket is képezni kellene a gyerekekkel való helyes bánásmódra” – mondta Herczog Mária szociológus a Népszavának.

A Népszava hétfőn írta meg, hogy nem kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek. A 444 kérdésére a Belügyminisztérium elárulta, hogy „a kormány minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének elő fogja írni a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot”. Herczog Mária nyilatkozata alapján viszont úgy tűnik, hogy más, nem gyermekvédelmi, de gyerekekkel foglalkozó intézményekben sincs pszichológiai vizsgálat előírva.

Herczog szerint fontos lenne „a képzés, széles körű konzultáció a szakemberekkel, szakmai szervezetekkel, a gyerekek véleményének megkérdezése, és bevonásuk a döntéshozatalba. A kormányrendeletben előírt, kizárólag a gyermekvédelmi intézmények vezetőre vonatkozó pszichológiai vizsgálat helyett ezt kellene tennie a kormánynak, ha komolyan gondolná a gyermekvédelmi rendszerben lévő hibák megoldását”.

A szociológus szintén elengedhetetlennek tartja a szakemberek folyamatos továbbképzését, de a gyerekeknek is szükség van felvilágosításra, hogy tudják hol van a testi határ, mi számít bántalmazásnak.