Ez Magyarország, ez ilyen

reggel 4
március 11., 01:20

Jó reggelt, szép hetet! Esővel indulunk, de az ünnepre kisüt a nap.

4 kiemelt cikk hétvégéről:

Kéz kezet fog

A hétvége talán legerősebb anyaga, egyben maradandó képe volt, amelyen az Állami Számvevőszék elnöke fogja Varga Judit kezét. A kapcsolatot Windisch László sem tagadta, Magyar Péter pedig azt is előzékenyen közölte, hogy ez egy „régi sztori”. Ami azt jelenti, hogy a tavaly nyár óta az EP-kampány vezetésére készülő fideszes képviselő szoros magánéleti kapcsolatban állt a kampányköltéseket felügyelő, elvileg független szerv vezetőjével. Nem akarnék naivnak mutatkozni, de ez még rossz állapotban lévő demokráciában is politikai válsághoz és lemondásokhoz vezetne.

Novák Katalin nem ment el Sulyok Tamás beiktatására, ahol a Kúria elnöke filmbe illő öltözetben jelent meg. Orbán Viktor váratlan, de kissé fölösleges interjút adott a közmédiának, ahol végre kimondta Novák Katalin nevét, az új köztársasági elnöknek az apjáról tett, erősen kétséges állításai körüli botrányról pedig annyit jegyzett meg: „Ez Magyarország, ez ilyen.”

Az RTL Házon Kívül című műsora rejtett kamerákkal rögzítette, ahogy K. Endre a múlt héten újra a vallomása megváltoztatására próbálta rávenni az egyik bicskei áldozatot.

Floridába jöttem

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán elment Trumphoz, és szépen megdicsérte a miniszterelnököt, ellenben Biden kevésbé lelkesen nyilatkozott róla. „Mivel Orbán Viktort felesége nem tudta elkísérni, a lánya segítette ki, és elutazott vele a Trump házaspárral lezajlott találkozóra” - mondta a miniszterelnök sajtófőnöke.

Washingtonban Orbán azzal a Steve Bannonnal tárgyalt, aki Trump jobbkeze volt egy ideig, most pedig a jobboldali internacionálé megszervezésén fáradozik, egyelőre sikertelenül.

Eközben az ellenzék

Kovács Gergely
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A NER 14. évében ritkán történik igazán érdekes dolog az ellenzék körül, de a Kétfarkú Kutya Párt vasárnapi összeomlása meglepő és további elemzésre érdemes fejlemény. Kovács Gergő elnök visszalépett az indulástól a XII. kerületben, mert a tagság nem támogatta, hogy elinduljon az előválasztáson. Ez Baranyi Krisztina szerint butaság volt, mert reális esélye lett volna nyerni a Hegyvidéken, ahol Pokorni Zoltán örökös polgármester kiszállt a versenyből. Kovács és a másik társelnök le is mondott.

Túl hosszú ideig volt a kormányzat közelében, ezért némi távolságtartással figyelem az ő tevékenységét - mondta Juhász Péter Magyar Péterről. A másik választásról meg az a hír jött, legalább is az ATV úgy tudja, hogy Szentkirályi Alexandrát indíthatja a Fidesz Karácsony ellen.

Fiktív szavazatok

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A háború nem meggyengítette, hanem megerősítette Putyin hatalmát. Az ellenzék lényegében megszűnt, tombol a szuverenitásvédelem, a Kreml a nyugatos identitást is el akarja venni az oroszoktól. Indoktrináció, rendszerszintű választási csalások, több politikai elítélt, mint a Szovjetunióban: interjú Sz. Bíró Zoltánnal.

  • Tíz napra lecsuktak egy orosz egyetemistát, mert ukránbarát volt a wifije

Pándi

photo_camera Fotó: Kiss Bence/Kovács Bendegúz

A legpartisabb partiarc útja a legjózanabb józanságba. De lehetséges-e józannak maradni a (pop/)rockszínpadon és a klubok DJ-pultjai mögött? Milyen fázisai vannak a leszokásnak, mikor fenyeget a visszaesés? Rémálmok, szégyen, sóvárgás. És győzelem. A 444 negyven perces filmje.

Ceci ne pas une gázár

photo_camera Illusztráció: Silas Stein/dpa via AFP

Magyarországon nincs olyan, hogy „gázár”, ezért változhat 20, vagy akár 120 százalékkal is az, amit annak hívnak. A KSH megmagyarázta, hogyan lehetett februárban a tavaly februárinál 19,3 százalékkal olcsóbb a gáz, miközben „egy adott személy a jelenlegi szabályozás miatt fizethet magasabb árat”.

NERB1

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444

A szellemi futballhuliganizmus legújabb variánsa: a tahóterror komisszárjai snowflake-hablegény-szójafiúkként sértődnek meg, ha erőszakosnak nevezik őket, közben mégis vérontással fenyegetőznek. Az ellentmondás lényege, hogy a pályát teljes egészében be kell focizni.

És még 4 cikk

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
  • Borízű hang #162: Mit csinál a sértődött podcaster? Matata kakiba
  • Színház: A bölcsészlányokat elnyeli a pokol
  • Skrabski: A kegyelmi ügyről beszélgetett a kormányközeli influenszer Pető Attila egykori áldozattal
  • Filippínók: Magyarországon gyári munkásként kétszer annyit keresnek, mint a Fülöp-szigeteken vegyészmérnökként