Tónik, fonódók és a kiábrándultak

reggel 4
március 20., 05:48

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt (meglehetősen sűrű) 24 óra legfontosabb híreivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Magyar-saga

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Magyar Péter azt állítja, hogy a héten az ügyészség elé tár bizonyítékokat arról, hogy ki az a „Tóni”, „Ádám” és „Barbara”, és mint cikkünkben írtuk, elmondása szerint ezt Gulyás Gergelytől és Varga Judittól tudja. Közben Magyar egy hónap nyilvános politikai szereplés után eljutott oda, hogy a róla cikket készítő újságírót propagandistázza. Azt az újságírót, aki a hatalomnak kínos sztorik sorát szállította.

Szintén Magyar Péterhez kapcsolódott kedden véleménycikkünk, melyben arról írtunk, hogy hogyan tér rendre vissza a magyar nyilvánosságba a kiábrándult fideszes legendája, és hogy miért nem érdemes ebből az irányból várni a rendszer bukását. Az elmúlt napok turbulens eseményeinek következménye volt még, hogy Pottyondy Edina képtelen volt időben kijönni egy új videóval.

Vitézy beszállt

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ahogy számítani lehetett rá, Vitézy Dávid végül bejelentette, hogy indul a főpolgármesteri címért (és ahogy szintén várható volt, az LMP hamar be is állt mögé), Vitézy kedd délelőtt tette a bejelentését, délután pedig egy fővárosi rendezésű konferenciára volt hivatalos, ahol látványos lázározással indított. A rendezvény után a 444-nek adott interjúban arról beszélt, hogy szerinte közte és Karácsony között dől el a választás, de nem számít Szentkirályi visszalépésére. Karácsony amúgy azzal kommentálta a keddi bejelentést, hogy a Fidesznek így két jelöltje lesz, estére pedig előkerült Tarlós István is, aki arról beszélt, nem érti, Vitézy miért akarja középutasnak beállítani magát, miközben sok évig közel állt a Fideszhez.

Budapesthez kapcsolódó hír volt az is, hogy kedden bejelentették a legújabb fonódó villamost, Újpestet kötik majd össze Újbudával, míg öbölmenti lapokból kiderült, Európa legmagasabb tornyát építhetik Budapestre.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A Budapesti Műszaki Egyetem nyílt levélben követel bérrendezést, amit már ezer dolgozó aláírt. Az egyetem vezetésében nagy a feszültség, miközben nagyon kevés pénzből, nagyon sokat dolgoznak az oktatók. Szieberth Dénessel, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének frissen kinevezett elnökével interjúztunk.

A nap legerősebb történészi nyomozását a Hócipő dobta le (ki tippelte volna ezt meg előzetesen?!), amikor korabeli dokumentumok alapján arról írtak, hogy a családi legendárium szerint filoszemita Sulyok László pártirodát és „zsidóbútorokat” is igényelt az elhurcoltak vagyonából.

A nap folyamán "médiapiaci" "hír" volt, hogy a kormány egyik közeléből a kormány másik közelébe kerülhet a PestiSrácok, hogy 11 milliárdért konzultálhattak Rogánék a nemzeti szuverenitásról, de írtunk arról is, hogy két éve van a kormánynak, hogy átültesse az újságírók védelméről szóló irányelvet.

És közös országunkkal kapcsolatos hír volt, hogy

DK

Jobbra a Dead Kennedys, balra a CÖF-ös plakát
photo_camera Jobbra a Dead Kennedys, balra nem a Dead Kennedys Grafika: Botos Tamás

Punktörténetileg is érdekes plakáttal állt elő a Fidesz CÖF, úgyhogy muszáj volt megírnunk a nagy Demokratikus Koalíció és Dead Kennedys egymásra eresztés részleteit.

A világ

photo_camera Fotó: MIKHAIL METZEL/AFP

Fontos hír volt kedden a háborúval kapcsolatban, hogy kiderült, Hszi is az orosz–ukrán békéről is tárgyalna Párizsban, és kapcsolódó hír volt az is, hogy Putyin (miután a legyőzött elnökjelöltekkel közösen ünnepelt a Vörös tér színpadán) üzent az ukránokhoz átállt orosz szabadcsapatoknak, a cseh külügyminiszter pedig megindokolta, miért muszáj folytatniuk Ukrajna támogatását. A Lakmusz közben arról írt, hogy ukrán fenyegetésként állítja be a kormánymédia egy volt önkéntes katona szélsőséges eszmefuttatását Magyarország megszállásáról.

Emellett hír volt még, hogy

Film + díszlet

photo_camera Fotó: Searchlight Pictures

így készült a Szegény párák Oscar-díjas látványa: az Oscar-díjas film magyar stábtagjaival beszélgettünk Jorgosz Lantimosz rendező furaságáról, hogy milyen érzés amikor három héttel a premier előtt döntenek arról, hogy fekete-fehér lesz a film első része, és hogy mi került kétmillió dollárba csak egy díszleten.