Putyinnak muszáj erőt demonstrálnia a terrortámadás után, most még kérdéses, hogy milyen stratégiát fog választani

külföld
március 27., 11:37

Oroszország történelmének egyik legsúlyosabb merénylete történt múlt hét pénteken. A Moszkva melletti Krasznogorszkban lévő Crocus City Hall koncertteremben négy maszkos-terepmintás ruhában érkező támadó nyitott tüzet a Piknik rockzenekar koncertje előtt, majd gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre. A terrorakcióban a legutóbbi jelentések szerint 140-en haltak meg, az épület tetőszerkezete teljesen kiégett.

Gyászolunk - hirdeti a felirat egy moszkvai ház homlokzatának falán
photo_camera Gyászolunk – hirdeti a felirat egy moszkvai ház homlokzatának falán a terrortámadás után
Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

A merénylet után nem sokkal őrizetbe is vettek 11 személyt, közülük négyen közvetlenül érintettek voltak a támadásban. Később kiderült, hogy mind a négyen külföldiek. A négy tádzsik férfi ellen vádat emeltek, életfogytig tartó szabadságvesztést kaphatnak. A bíróságon készült fotók alapján mindannyiukat összeverték és megkínozták.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, az orosz vezetés azonban az elejétől kezdve az ukránok felelősségét emlegette. Vlagyimir Putyin orosz elnök is csak hétfőn ismerte el, hogy az Iszlám Állam harcosai követték el a terrorakciót, ám az ukrán szálat ezzel együtt sem igazán engedte el a Kreml.

A tragédia számos kérdést vet fel, a legfontosabb mind közül, hogy miként reagál a terrorizmussal kapcsolatban mindig elvágólagos álláspontot képviselő, az erő nyelvén beszélő Putyin – ezzel szoros összefüggésben pedig az, miként hibázhatott ekkorát az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.