Ütésre keményedő fideszesek

reggel 4
április 11., 23:48

Jó reggelt! Megint sűrű napunk volt tegnap, de a név kötelez, kénytelen vagyok csak 4 cikket kiemelni:

Kormánydezinfó

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A kormányinfón kiderült, hogy 675 milliárdos állami beruházást halasztanak el, idén csak 2,5 százalékkal nőhet a magyar GDP, illetve hogy idén nem lesz nyugdíjprémium. Sok téma felmerült, és két minisztert is odarendeltek, amivel sikerült kitaktikázniuk, hogy a legforróbb témákról csak pár percben lehessen kérdezni Gulyás Gergelyt. Aki aztán a kormányinfók történetének leghomályosabb végszavával búcsúzott, amit egy emailben küldött utólagos kérdésünkre segített megvilágítani.

Gazdasági csoda

Már csak egy kicsit drágultak az élelmiszerek
photo_camera Fotó: ANP via AFP

Haász János aztán elemezte külön a gazdasági bejelentések hátterét is. Habár Nagy Márton gazdasági miniszter még néhány hete is 4 százalék körüli növekedési vizionált, a vártnál minden mutató rosszabbul alakul. A tavaly nyáron megálmodott 2024-es költségvetés három hónap után mehet a kukába, a 2025-össel pedig nem állnak elő a választásokig.

  • Drága a benzin, ezért régiós árösszehasonlító oldallal fenyegette meg a kereskedőket Nagy Márton
  • Már csak egy kicsit drágult az élelmiszer márciusban, a cukor viszont 30 százalékkal kerül többe

És Magyar Péterrel mizu?

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Indulhat a választáson: az NVB csütörtök délután nyilvántartásba vette a TISZA – Tisztelet és Szabadság Pártot. Magyar az ügynökakták megnyitását is megígérte, tagadta viszont, hogy támogatná az illegális migrációt, vagy hogy háborúpárti és baloldali lenne. Bejelentette, hogy a jövő héten indul országjárásra, tervei szerint akár napi 6-8 települést is meglátogatna. Lázár János figyelmeztetett, hogy „támadnak a különböző Péterek”, de ők nem félnek: „Mindenki hallja meg, mi, fideszesek az ütésre keményedünk!”

  • Donáth Anna szerint Magyar Péter színrelépésével veszélyes magatartásminták szabadultak el az ellenzéki világban
  • Újra terjed a hamisított Varga Judit-Schadl György szelfi

Választási készülődés

Ferencvárosban már megint teljes a káosz. Vidámparkot ígér Észak-Csepelre Vitézy Dávid. Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz fővárosi elnöke, de a KDNP-re is jutott ideje. Egerben újra van polgármesterjelöltje az ellenzéknek, ezúttal az MSZP-s Pál György.

Költészet napján

photo_camera Fotó: botos tamás/444

Kemény István, Vida Kamilla és Zilahi Anna voltak a Nem rossz könyvek podcast vendégei. Ráadásként pedig magyar költők olvassák fel kedvenc verseiket.

Ünnepi pillanat: elkészült udvari költőnk, Herczeg Márk második videós trashversmontázsa.

Nem költészet, vaskos próza: inkább eltüntették Bächer Iván író emlékpadját a Pozsonyi útról, mert nem bírtak a rajta lakó agresszív hajléktalan férfival.

Egyetem, begyedem

A négy megmaradt állami egyetem dolgozói vonultak a Kulturális és Innovációs Minisztérium elé. Miután Hankó Balázs államtitkár a parlamentben azt mondta, hogy nem annyit keresnek a felsőoktatási dolgozók, amennyit állítanak, ezért a bérpapírjaikkal érkeztek a demonstrációra, és megmutatták, mennyi a fizetésük.

Fegyverbe!

photo_camera Fotó: WOLFGANG SCHWAN/Anadolu via AFP

A kijevi rada elfogadta a mozgósítás szigorításáról szóló jogszabályt, több százezer ukrán férfi kaphat behívót. Oroszország nagyszabású rakéta- és dróncsapást mért az ukrán energetikai infrastruktúrára.

Orbán szövetségese, Fico azt mondta: nincs spekulálás, Szlovákia teljes mértékben támogatja Ukrajna uniós tagságát. Szijjártó közben arra emlékeztetett, hogy „Magyarország és Oroszország gazdasági együttműködése hosszú és eredményes tradíciókra tekint vissza”. Khm.

Hírleveleinkre itt tudnak feliratkozni.

Kiemelt videóink