Ütésre keményedő fideszesek

reggel 4
április 11., 23:48

Jó reggelt! Megint sűrű napunk volt tegnap, de a név kötelez, kénytelen vagyok csak 4 cikket kiemelni:

Kormánydezinfó

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A kormányinfón kiderült, hogy 675 milliárdos állami beruházást halasztanak el, idén csak 2,5 százalékkal nőhet a magyar GDP, illetve hogy idén nem lesz nyugdíjprémium. Sok téma felmerült, és két minisztert is odarendeltek, amivel sikerült kitaktikázniuk, hogy a legforróbb témákról csak pár percben lehessen kérdezni Gulyás Gergelyt. Aki aztán a kormányinfók történetének leghomályosabb végszavával búcsúzott, amit egy emailben küldött utólagos kérdésünkre segített megvilágítani.

Gazdasági csoda

Már csak egy kicsit drágultak az élelmiszerek
photo_camera Fotó: ANP via AFP

Haász János aztán elemezte külön a gazdasági bejelentések hátterét is. Habár Nagy Márton gazdasági miniszter még néhány hete is 4 százalék körüli növekedési vizionált, a vártnál minden mutató rosszabbul alakul. A tavaly nyáron megálmodott 2024-es költségvetés három hónap után mehet a kukába, a 2025-össel pedig nem állnak elő a választásokig.

  • Drága a benzin, ezért régiós árösszehasonlító oldallal fenyegette meg a kereskedőket Nagy Márton
  • Már csak egy kicsit drágult az élelmiszer márciusban, a cukor viszont 30 százalékkal kerül többe

És Magyar Péterrel mizu?

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Indulhat a választáson: az NVB csütörtök délután nyilvántartásba vette a TISZA – Tisztelet és Szabadság Pártot. Magyar az ügynökakták megnyitását is megígérte, tagadta viszont, hogy támogatná az illegális migrációt, vagy hogy háborúpárti és baloldali lenne. Bejelentette, hogy a jövő héten indul országjárásra, tervei szerint akár napi 6-8 települést is meglátogatna. Lázár János figyelmeztetett, hogy „támadnak a különböző Péterek”, de ők nem félnek: „Mindenki hallja meg, mi, fideszesek az ütésre keményedünk!”

  • Donáth Anna szerint Magyar Péter színrelépésével veszélyes magatartásminták szabadultak el az ellenzéki világban
  • Újra terjed a hamisított Varga Judit-Schadl György szelfi

Választási készülődés

Ferencvárosban már megint teljes a káosz. Vidámparkot ígér Észak-Csepelre Vitézy Dávid. Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz fővárosi elnöke, de a KDNP-re is jutott ideje. Egerben újra van polgármesterjelöltje az ellenzéknek, ezúttal az MSZP-s Pál György.

Költészet napján

photo_camera Fotó: botos tamás/444

Kemény István, Vida Kamilla és Zilahi Anna voltak a Nem rossz könyvek podcast vendégei. Ráadásként pedig magyar költők olvassák fel kedvenc verseiket.

Ünnepi pillanat: elkészült udvari költőnk, Herczeg Márk második videós trashversmontázsa.

Nem költészet, vaskos próza: inkább eltüntették Bächer Iván író emlékpadját a Pozsonyi útról, mert nem bírtak a rajta lakó agresszív hajléktalan férfival.

Egyetem, begyedem

A négy megmaradt állami egyetem dolgozói vonultak a Kulturális és Innovációs Minisztérium elé. Miután Hankó Balázs államtitkár a parlamentben azt mondta, hogy nem annyit keresnek a felsőoktatási dolgozók, amennyit állítanak, ezért a bérpapírjaikkal érkeztek a demonstrációra, és megmutatták, mennyi a fizetésük.

Fegyverbe!

photo_camera Fotó: WOLFGANG SCHWAN/Anadolu via AFP

A kijevi rada elfogadta a mozgósítás szigorításáról szóló jogszabályt, több százezer ukrán férfi kaphat behívót. Oroszország nagyszabású rakéta- és dróncsapást mért az ukrán energetikai infrastruktúrára.

Orbán szövetségese, Fico azt mondta: nincs spekulálás, Szlovákia teljes mértékben támogatja Ukrajna uniós tagságát. Szijjártó közben arra emlékeztetett, hogy „Magyarország és Oroszország gazdasági együttműködése hosszú és eredményes tradíciókra tekint vissza”. Khm.

Hírleveleinkre itt tudnak feliratkozni.