Ukrán hírszerzés: Megérkeztek az észak-koreai katonák az orosz-ukrán háborúba

külföld
október 24., 20:06

Az észak-koreai katonai egységek elhagyták oroszországi kiképzőterületeiket, és beléptek az orosz-ukrán háború területére, közölte csütörtökön az ukrán hírszerzés - írja a Politico. Ukrán kémek szerdán videóra vették a csapatokat az orosz Kurszk térségben, ahol augusztus óta Ukrajna hadműveletet folytat. A becslések szerint Phenjan tizenkétezer katonát küldött Oroszország háborújába.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SMIRNOV/AFP

A hírszerzés szerint az észak-koreai katonákat Oroszország keleti részén képezték ki a bevetések előtt. Az Egyesült Államok szerdán szintén megerősítette a korábbi értesüléseket, miszerint észak-koreaiak ezrei gyakorlatoznak Oroszországban. Lloyd J. Austin „nagyon komoly” eszkalációnak nevezte az észak-koreai jelenlétet, aminek mind Európában, mind Ázsiában következményei lesznek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem erősítette meg, de nem is cáfolta a koreai csapatok jelenlétét. Eközben Észak-Korea alaptalan híresztelésnek nevezte katonáinak idegen földön való jelenlétét. Putyin csütörtökön a BRICS-csúcson azt mondta, hogy nem „Oroszország tettei vezettek az eszkalációhoz”, és a nyugati országokat vádolta az ukránoknak való segítséggel.

Hétfőn újságíróknak Volodimir Zelenszkij azt mondta, az észak-koreai katonák bevetése Putyin kísérlete arra, hogy elkerülje a népszerűtlen mozgósítást. „Nem mondanám, hogy elfogyott a személyzetük. De a saját embereik mozgósításától való vonakodás minden bizonnyal növekszik, és vannak tervek az észak-koreai csapatok mozgósítására. Ez határozottan megtörténik. Ez azt jelzi, hogy ennek a háborúnak a következményeit máris érzi az orosz társadalom” – mondta az ukrán elnök.

(Javítás okt 25-én: az eredeti címben az állt, hogy Ukrajnába érkeztek meg az észak-koreai katonák.)