A MÁV a csúfos rekordok után már nem is közli a késési statisztikáit

belföld
október 28., 09:40

Azok után, hogy a feláras, kötelező helyjegy megváltásával használható magyarországi vonatoknak júliusban csak 36,38 százaléka, majd augusztusban ennél is kevesebb, 32,8 százaléka volt pontos (azaz késett 5 percnél kevesebbet), a MÁV a szeptemberi menetrendszerűségi adatokat már nem is közölte, írta a Facebookon Vitézy Dávid. Mindkét mutató történelmi mélypontot jelentett, tavaly augusztusban a pontosan érkező vonatok aránya még 45 százalék közelében volt, 2022-ig pedig sosem esett 50 százalék alá.

A volt fideszes közlekedési államtitkár felidézi: a júliusi adatok 10, az augusztusi adatok 9 nap alatt nyilvánosak voltak, és korábban is 7-10 nap volt a jellemző, most viszont 28 nap alatt sem jelentek meg.

„Vajon miért? Leszólt Lázár János, mert túl kellemetlen volt szembesülni a valósággal?”

– kérdezi Vitézy, akinek az utóbbi hónapokban számos csörtéje volt Lázár miniszterrel, aki október elején egy posztjában különösen vulgárisan kelt ki a volt államtitkár ellen (akinek a javára viszont a nyár elején visszalépett a fideszes főpolgármester-jelölt, az LMP-ből most kilépett Csárdi Antal szerint nem is minden előzmény nélkül).

Vitézy felidézi, hogy október közepén Hegyi Zsolt MÁV-vezér a kormánypárti Indexen arról beszélt: „módszertant pontosítanak” a késési statisztikákban. Ez a volt államtitkár szerint azt jelenti, hogy „jön az új módszertan és a több hetes késéssel publikált adatok, hogy mire megjelennek, már ne legyen hírértékük.”