Komló polgármestere 14 éve szeretne vasútmentes belvárost, elképzelése most mégis sokkolta a helyieket

augusztus 26., 05:58
  • Elbontanák a komlói vasútvonal városon belüli szakaszát.
  • A hír nemcsak országszerte, helyben is meglepte az embereket.
  • Az ötlet Polics József fideszes polgármesteré, aki gazdaságélénkítésre használná a felszabaduló területeket.
  • A kőbányából érkező teherforgalmat közútra terelnék, ennek három környező falu látná a kárát.
  • Könnyen lehet azonban, hogy végül semmi sem történik.
  • Riport egy szebb napokat látott, keresztúthoz érkezett városból.

„Hogy el akarják bontani a vasutat? Én is a hírekből hallottam róla. Ez csak a polgármester hülyesége, parkot akar ide építeni, hogy legyen miből lopni. De úgysem lesz belőle semmi” - mondja a cigiszünetet tartó vasutas.

A szebb napokat látott komlói pályaudvaron állunk. Mellettünk egy üres tehervonat parkol, előttünk pedig a kődöntő tűnik fel, ott töltik a követ a szerelvényekbe. A rakodási pontnál a sínek is véget érnek, hátrébb már a Mecsek vonulatai látszanak.

A kődöntő és a vakvágányok
photo_camera A kődöntő és a vakvágányok Fotó: Németh Dániel/444

Rajtunk kívül senki sincs a vasútállomáson, de ez nem is meglepő, hiszen Lázár Jánosék tavaly augusztusban leállították a személyszállítást a vonalon. Csak a teherforgalom maradt meg, a Rail Cargo Hungária szerelvényei heti háromszor, a többi fuvarozó cég tehervonatai változó időközönként érkeznek a komlói kőbányából kitermelt kőért. Évente 72609 tonnáért.

„Élmény lesz”

Ezt az adatot a szeptemberben távozó MÁV-vezérigazgató, Pafféri Zoltán leveléből tudjuk. Egy MÁV-dokumentum mellett ez volt az a levél, ami alapján augusztus 18-án megírta a 444, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter elrendelte a komlói vasútvonal városon belüli szakaszának elbontását.

Bár az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) augusztus 19-ei közleményében azt írta, csak a vasúti pálya kiváltásának vizsgálatát rendelték el, és döntés sem született még az ügyben, a hír sokakat felháborított.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.