Ki lehet bírni, nem?!

szülés
2013 május 21., 10:06

Szabad szülés. Önrendelkezés. Érthetetlen hablaty? Marhaság? Van ennél nagyobb bajunk is?

Sokszor, sokféle módon találkoztunk női témákban, női oldalakon ezzel a véleménnyel. Legutóbb Magyarország legolvasottabb baba-mama blogjának Facebook-falán olvastunk számunkra meglepő, a szülő nők önrendelkezési jogát lefitymáló hozzászólásokat.

A téma az ambuláns szülés volt. Bár az ambuláns szülést Magyarországon sem tiltja semmilyen jogszabály, a magyar nők csak nagyon kivételes esetben tudnak ezzel a jogukkal gyengébb vagy erőszakosabb fenyegetés és zaklatás nélkül élni, mert a kórházak anyagilag is ellenérdekeltek az anya és az újszülött korai távozásában. A legtöbb nő nem is tud róla, mert nem tájékoztatják: egy komplikációmentes szülést követően nem köteles több napig a kórházban tartózkodnia az újszülöttjével, ha mindketten jól vannak. A közelmúltban aláírásgyűjtés indult azokat keresve, akik egyetértenek azzal, hogy a nőknek joguk van eldönteni, hogy legkorábban mikor szeretnék elhagyni a kórházat, vagy csak egyszerűen egyetértenek az elvvel, hogy a választás joga a nőé.

„Ki lehet bírni…” - summázhatnánk a hozzászólások nagyrészét. „Igazán nem sok az a 3 nap.”, „Olyan fontos ez?” – sorakoztak a kismamák véleményei.

Alig-alig akadt olyan, aki értette, hogy igenis probléma, ha általános gyakorlat az, hogy orvosi indok nélkül zsarolással, félrevezetéssel, megfélemlítéssel vesznek rá ítélőképességük teljes birtokában lévő felnőtt embereket arra, hogy habár jogukban állna, ne hagyják el újszülöttjükkel a kórházat.

Nem kötelezővé kívánják tenni a kezdeményezők a kórház elhagyását problémamentes szülések után. A választás szabadsága a kérdés.

„Vannak ennél sokkal nagyobb problémák is az egészségügyben”– érveltek mások.

Ezzel egyetértünk. Probléma van. Sok. Továbbá azt gondoljuk, hogy a hazatérni vágyó kismamák felesleges kórházban tartása az OEP-térítések felvétele érdekében egészen biztosan nem segít az ezer sebből vérző rendszeren, hiszen nem olyanoknak jut ezzel ágy/ellátás, akik erre valóban rászorulnának. Állítólag egy kórházi ágy egyetlen napi elfoglalásának költsége vetekszik egy jobb szállodai szobában töltött éjszaka árával.

A kegyelmes hazugság senkinek sem árt? "Csak" a kismamának és az egészségügyi költségvetésnak és mindazoknak, akikre viszont így nem jut elég pénzmag. De nem fontos ám! Ki lehet bírni!

Ki lehet bírni a megalázó bánásmódot, ki lehet bírni a szülésindításokat ügyeleti időben, ki lehet bírni az apa nélküli szülést, a kötelező borotválást, beöntést, ki lehet bírni háton fekve kikötözött lábbal. Ki lehet bírni a sokszor felesleges és fájdalmas beavatkozásokat, a korszerűtlen protokoll által generált szülési sérüléseket is. Könyöklés a hasba? Azt is lehet bírni, ez igaz. Mindent ki lehet bírni, csak nem kell. Nagyon nem kéne.

Sőt mi több, aki nem így gondolkodik, már-már veszélyes felforgatónak számít, akit egy szempillantás alatt legérzékenyebb pontján kapnak el – a kórházak is – az érzelmi húrok megpendítésével: „A baba érdekében miért nem visel el 2-3 napot egy intézményben?” Ha kell, ha nem.

A kismamák egy jelentős része - úgy tűnik -, nem nem tart igényt a szabadságra, a választásra. Nem igénylik, hogy egyenrangú félként kezeljék őket mialatt és miután életet adtak a gyermekeiknek, mert azért vannak ott a fehérköpenyesek, hogy ők megmondják, hogy a legjobb. Feltétlen a bizalom annak ellenére, hogy a rengeteg nő számol be - utólag - arról, mennyire tehetetlennek és megalázottnak érezte magát az egész kórházi tartózkodás alatt a bejelentkezéstől a távozásig. Sokan vannak, akik rosszul sikerült "szülésélmény" miatt nem vállalkoznak újabb gyerek világrahozatalára. Sőt, vannak olyanok is, akiket konkrétan rettegéssel tölt el a szüléssel járó kiszolgáltottság-érzés, a kórházi környezet, és ezért inkább nem vállalnak gyereket. Felesleges picsogás, hát ki lehet bírni, nem?

A külföldi gyakorlatok felsorolásába, az otthonszüléssel, a kívánságcsászárral vagy a reprodukciós jogokkal kapcsolatos vitákba nem is mennénk bele, tényleg nem.

Az önrendelkezés, a betegjogok érvényesítése tényleg úri huncutság volna?

(A petíciót itt tudjátok aláírni)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.