Az ember, aki egy évig* egy narancssárga gömbben él majd egy jéghegyen

életmód
2015 április 17., 18:33
comments 85

Alex Bellini, az olasz kalandor már átevezte az Atlanti-óceánt, keresztülgyalogolt Alaszkán, végigfutott Amerikán. Most arra készül, hogy Grönland partjainál kiválasszon egy szimpatikus jéghegyet, amin elsodródhat a nyílt óceánra, ahol az lassan elolvad alatta.

Ami, az Outside riporterének szép megfogalmazásában

elég veszedelmes ötlet.

Az hagyján, hogy teljes elszigeteltségben, az elemekre utaltan kell élnie. Egy jéghegy alapvetően tökéletesen és teljesen alkalmatlan arra, hogy bárki lakjon rajta, például azért, mert elég gyakran átfordul, olykor pedig másik jéghegynek ütközik. Vagyis jobb esetben az ember belepottyan az óceánba, rosszabbik esetben párezer tonna jég préseli agyon.

Bellini ezért beszerzett egy 3,5 méter átmérőjű, narancssárga gömböt, a Túlélő Kapszulát. Ezt a repülőtervező Julian Sharpe és kollégái - akik közül többen is a Boeingnél vagy az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Atmoszféra Hivatalnál, a világ egyik elsőszámú klímakutató szervezeténél dolgoztak - fejlesztették ki. A túlélőkapszulát eredetileg a cunamik túléléséhez ajánlják, egy ilyen 3,5 méter átmérőjű gömb tíz embernek elegendő vízzel, élelemmel és férőhellyel felszerelve érkezik.

Van belőle kisebb, kétszemélyes modell is, de Bellini végül a nagyobbat választotta, amiből gyorsan ki is dobott kilenc fölösleges ülést, cserébe felszerelte szélgenerátorral, napelemekkel, wifivel és egy kihajtható ággyal is, illetve beszerzett egy vészhelyzeti rádióadót is, hogy ha a jéghegy felborul, legyen, aki kimenti.

"Belezúgtam a kapszulába. Jó kezekben vagyok" - mondta Bellini, aki azért választotta a Kapszulát, mert azt pont a tengeren előforduló legextrémebb viszonyokra, szökőárak túlélésére tervezték. "Szökőárnál most két mentési lehetőség van, a horizontális és a vertikális" - magyarázta Sharpe, az elmenekülésre vagy a légi mentésre utalva. "Mi egy harmadik lehetőséget akarunk kínálni."

A kapszula elméletileg elég erős ahhoz, hogy kibírja, ha két jéghegy közé szorul, és vízálló is, így az se baj, ha a jéghegy fejreáll. Ettől persze az út nem lesz sokkal kellemesebb: ahhoz, hogy túlélje a kalandot, Bellini ideje javát a kapszulába zárva lesz kénytelen tölteni. (Via Outside)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.