Lázár János valószínűleg nem mond le, de sarokba szorult, és ezt magának is köszönheti

politika
2015 szeptember 19., 12:58

Szerdán bekövetkezett, ami ellen Lázár János hónapok óta küzd: a Fidesz-frakció velencei ülésén Orbán Viktor kormányfő kinevezte politikai kabinetfőnöknek Rogán Antal frakcióvezetőt, aki ezentúl a Miniszterelnökségen fog dolgozni. Lázár Miniszterelnökséget vezető miniszternek még azt is el kellett viselnie, hogy Rogán maga jelentette be kinevezését a sajtónak, és nem titkolta felhőtlen jókedvét sem.

Eddig ilyen beosztás nem létezett, és egyelőre egyedül Orbán a tudója, döntése miként alakítja át a szervezetet. A miniszter környezetéből május óta szivárog, hogy ha Orbán beteszi mellé Rogánt, Lázár akár le is mondhat A csütörtöki kormányinfón a miniszter azt mondta, hétfőig kiderül, mit jelent jogkörök és felelősség tekintetében Rogán belépése, utána mérlegeli a helyzetet. Nehezen hihető, de ha lemond, a Figyelő szerint az üzleti életbe távozhat

photo_camera Lázár János. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Habony vs. Lázár

Fideszes információk szerint a kinevezés ötlete Habony Árpád főtanácsadótól, Rogán Antal jóbarátjától származik, aki több formális befolyásra vágyik a Miniszterelnökségen, és miközben Rogán tanácsait tolmácsolja a kormányfő felé, maga inkább a párt körüli média építgetésére koncentrálna. A viszály kevésbé Rogán és Lázár személyes harcáról, inkább a tanácsadó hatalmának terjeszkedéséről szól. Lázár eddig sem nézte jó szemmel, hogy Habony ki-bejárkál a miniszterelnöki dolgozóba.

A források szerint a spin doctor ötlete volt az is, hogy Lázár heti rendszerességgel tartson sajtótájékoztatót a kormányzati intézkedésekről, és kerüljön minél gyakrabban kellemetlen helyzetbe. Befolyása töretlen, Orbán jelentős személyi döntésekben is hallgat rá. Habony Rogánnal és Andy Vajna filmügyi biztossal együtt a legerősebb hatalmi-gazdasági csoportot alkotja az elnök mellett (illetve alatt), és szeretnék visszaszorítani a miniszterek fölötti szuperminiszterként megerősödött Lázárt. 

A miniszterelnök belső körben azzal magyarázza a változtatást, hogy a politikai kormányzás (Lázár) és a kommunikáció (Rogán) különválasztásával hatékonyabban működik majd a Miniszterelnökség, de ennél valószínűleg többről van szó. Orbánról közismert, hogy szereti versenyeztetni embereit, így próbálja őket motiválni, egyszersmind megakadályozni hogy a fejére nőjenek. Valami ilyesmi történhet most is, de maga Lázár is sokat tett azért, hogy ilyen nehéz helyzetbe kerüljön.

-

Túltolva

Lázár 2012 közepe óta vezeti  a Miniszterelnökséget, azóta hozzá került az összes fontosabb terület az uniós források elosztásától a későbbi paksi szerződésig. Orbán korábban senkinek nem adott még ekkora hatalmat. Lázár feladata lett keresztülverni az intézkedéseket az adminisztráción és működtetni a rendszert, Orbán kimondottan biztatta is, hogy vállalja az ebből adódó konfliktusokat. Lázár egyáltalán nem félt használni hatalmát, de mostanra alaposan túltolta a biciklit.

  • Frakcióvezetőként ő ütötte ki egykori mentorát, Navracsics Tibort a néhai kancellária, a közigazgatási minisztérium éléről.
  • Csányi Sándor leuzsorásozására mindenki emlékszik. Azóta is tart a jó személyes viszony.
  • Tarlós Istvánnal is sikerült jóban lennie: a főváros uniós támogatásáért vívott harcban egy állathoz hasonlította a főpolgármestert.
  • Pokorni Zoltánnak azt üzente: aki őt és a vezetést támadja, „magát végzi ki”. Ez mondjuk bejött: Pokorni fülét-farkát behúzta.
  • Schmidt Máriát a Sorsok háza projekt finanszírozásának visszatartásával szívatta.
  • Mészáros Lőrincnek egy tavaszi Index-interjúban jelezte, hogy mint mindenkinek, neki is el kell tudni számolni vagyonával.

Idővel már nem csak Habonyék suttogták a kormányfő fölébe, hogy vissza kellene vágni hatalmából. 2010-ben még úgy tűnt, Orbánék mindent elkövetnek, hogy megtörjék Csányi Sándor gazdasági erejét és politikai befolyását. Azóta fordult a világ, és Simicska Lajos kenyértörése óta nagy a béke a bankár és a miniszterelnök között - azóta mintha Csányinak nagyobb hatása lenne a kormányfő döntéseire, és ez nagyon rosszul jön Lázárnak. A miniszter állítólag az utolsó pillanatig bízott abban, hogy sikerült valahogy elsimítani az Orbán–Simicska konkfliktust, sőt tenni is próbált az ügyért. Lázár utólag is mutatott némi lojalitást Simicska felé, amit a Fideszben kevesen tehetnek meg: még akkor is hosszan nyilatkozott például a Hír TV-nek, amikor a pártban már tiltólistára tették a Simicska-médiát.

Nem becsülte meg kevés szövetségesét sem, nyáron például durván nekiment még legbizalmasabb államtitkárának, L. Simon Lászlónak is. Ismerői szerint a konfliktuskeresés Lázár személyiségéből fakad, de a végeredményt tekintve ez szinte mindegy: túl sok ellensége lett, kevés szövetségese maradt. A kormányból egyedül Trócsányi László igazságügyi miniszter számít egyértelműen Lázár-barátnak, őt maga a miniszter ajánlotta Orbán figyelmébe.

Rogán viheti a kommunikációt

Nyáron Lázár mindent megtett, hogy megfordítsa a meccset. Miközben fegyelmezetten vitte a pártpolitikát, kritizált is.  Egy (nem nyilvános) szekszárdi fórumon például az államigazgatás és az adórendszer katasztrofális állapotára panaszkodott, máskor ellent is mondott Orbán véleményének.

Több baráti interjút vállalt, mint korábban: Bayer Zsoltnál megpróbálta felcsillantani az „emberarcú Lázárt”, a Napi Gazdaságnak pedig arról beszélt, hogy Orbán bízik benne, Rogánból pedig milyen kitűnő miniszter lehetne – persze valamely más tárca élén. Igyekezett fenntartni a „pótolhatatlanság” látszatát és erőt mutatni, de úgy fest, későn ébredt.

photo_camera Lázár János (Fotó: Botos Tamás)

Döntő csapást jelentett számára, hogy Rogánék felülkerekedtek rajta az állami reklámpénzért felelős Nemzeti Kommunikációs Hivatal felállítása során. Az NKH formálisan Lázár felügyelete alatt jött létre, ő tette meg az élére Nobilis Mártont. De a kedvezményezett három konzorcium kiválasztásakor már nem tudta érvényesíteni akaratát.

Szijjártó Péter külügyminiszter és Rogán Antal körei kaptak helyet a 25 milliárdos pénzalap mellett. Miniszterelnökségi források szerint Szijjártó régi barátja, a Young & Partners és a Trinity Communications konzorciumát vezető üzletember, Kuna Tibor és Lázár között olyan rossz a viszony, hogy Lázár sokáig a tender kihirdetését is meg akarta akadályozni. Kuna kommunikációs és PR-cégei azóta nem dolgoznak a Miniszterelnökségnek, hogy Lázár 2012 nyarán átvette a csúcsminisztérium irányítását.

Lázár egyik nagy félelme, hogy Rogán előrelépésével az NKH komplett felügyelete, és minden kommunikációs feladat a leköszönő frakcióvezetőhöz kerülhet. A kommunikáció átengedésével pedig előállhat olyan helyzet is, hogy a minisztrernek Rogán Habony üzeneteit kell közvetítenie a kormányinfókon. És akkor tegyük oda emellé, hogy Andy Vajna nemsokára magáévá teszi a TV2-t, amivel Habony és köre - akik folyamatosan terjeszkednek a médiában - óriási kommunikációs felülethez jutnak majd.

Légüres tér

Egyik közvetlen munkatársa szerint Lázár attól tart, hogy ebben a felállásban miniszterként  „olyan emberekért kéne felelősséget vállalnia, akikért nem tud, és nem is akar”. A kormányfő kabinetfőnöke pozíció ráadásul arra is utal, hogy Rogán a Miniszterelnökségen közvetlenül Orbán mellett dolgozik majd, rajta keresztül vezet az út a miniszterelnökhöz. „Nem akar Rogánnál időpontot kérni a főnökhöz” - magyarázta a félelmeket egy közeli munkatárs.

Lázár jelenleg a Fidesz alelnöke is, bár a pártbéli szokásjog szerint miniszterként erről a pozíciójáról le kell mondania a következő, novemberben esedékes tisztújító kongresszuson. Az viszont nem életszerű, hogy ha távozik a kormányból, meg tudja tartani pártbéli tisztségét, azaz könnyen a politikai senkiföldjén találhatja magát. Hódmezővásárhelyen és környékén befolyása ugyan megingathatatlan, de onnét aligha vezet visszaút az országos politikába. És nagyon nem utolsó szempont, hogy Orbánnak most nagy szüksége van Lázárra, hogy egybentartsa a rendszert; alighanem kisebbfajta árulásként élné meg, ha legfontosabb minisztere ebben a kritikus időszakban hagyná el a hajót.

Korábban egyértelműen azt szivárogtatták Lázár környezetéből, hogy ha Rogán jön, ő megy. Most már az az üzenet: minden attól függ, Orbán pontosan milyen formában képzel el kettejük szereposztását.  A miniszter az utóbbi napokban „puhított” üzeneteket közvetít a Miniszterelnökség munkatársai felé, hogy Rogán érkezésével is meg tudja őrizni tekintélyét és hatalmát beoszottjai felett. Ez nem mindegy egy ekkora szervezet esetében: Lázár kinevezése óta a 160 fős állomány tízszeresére nőtt. 

A beletörődésre utal, hogy Lázár a csütörtöki kormányinfón azt is mondta: őt "nem is érdekli a személyes sorsa, csak a kormányzás jobbá tétele", ahogy árulkodóan hangzott az is, amikor kiemelte, hogy "én egy politikai közösség tagja vagyok, annak vezetői határozzák meg posztomat." Minden abba az irányba mutat tehát, hogy nincs igazi választás: Lázár valószínűleg elfogadja az új helyzetet, és marad.

Egyetlen igazi érv szól ez ellen, az viszont nagyon erős: ez maga Lázár János. Egyik beosztottja azt mondta róla például, hogy a döntés azon is múlhat, milyen kedvében ébred hétfőn. És tényleg: amikor Lázárról esik szó, minden kollégája és párttársa ugyanazt a két dolgot emeli ki: óriási munkabírása van és végtelenül kiszámíthatatlan.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.