ENSZ: Svédország és Nagy-Britannia "önkényesen tartja fogva" Julian Assange-t

Svédország és Nagy-Britannia "önkényesen tartja őrizetben" Julian Assange-t, a Wikileaks alapítóját - állapította meg péntek délelőtt kiadott közleménye alapján az ENSZ emberi jogi bizottsága. 

A Genfben ülésező szakértő grémium arra szólította fel a svéd és brit hatóságokat, hogy függesszék fel Assange szabadságjogainak korlátozását. A BBC már csütörtökön azt valószínűsítette, hogy az ENSZ Assange pártját fogja majd az ügyben. 

Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségének ablakában. Peter Macdiarmid / Getty Images

Assange még 2012-ben folyamodott menedékkérelemért Ecuador londoni nagykövetségén, miután a brit hatóságok ki akarták adni az őt szexuális bűncselekmények miatt köröző svéd rendőrségnek. Azóta sem függesztették fel az ellene kiadott letartóztatási parancsot, amivel Assange állítása szerint a brit hatóságok gyakorlatilag fogva tartják őt a nagykövetségen. A Wikileaks alapítója az ENSZ-hez fordult, hogy vizsgálja meg az esetét. 

A munkacsoport kereken kijelentette, hogy az ENSZ álláspontja szerint meg kell szüntetni Assange szabadságjogainak korlátozását, és az érintettet kárpótlás illeti meg az őt ért sérelmek miatt. A jelentés szerint Assanget önkényesen tartották elkülönítve a londoni Wandsworth börtönben, és a bizottság elmarasztalta a svéd ügyszséget is, amiért nem tett meg mindent az eljárás gyors lefolytatása érdekében. 

Ez az első jelentősebb eset, amikor az ENSZ egyértelműen és nyíltan fellép fejlett nyugati országok jogrendszerével szemben. A döntésnek természetesen nincs jogilag kötelező ereje az érintett országokkal szemben, de arra számítani lehet, hogy hatására a brit és svéd hatóságok újragondolják majd álláspontjukat. 

(Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights)