ENSZ: Svédország és Nagy-Britannia "önkényesen tartja fogva" Julian Assange-t

külföld
2016 február 05., 08:14
comments 145

Svédország és Nagy-Britannia "önkényesen tartja őrizetben" Julian Assange-t, a Wikileaks alapítóját - állapította meg péntek délelőtt kiadott közleménye alapján az ENSZ emberi jogi bizottsága. 

A Genfben ülésező szakértő grémium arra szólította fel a svéd és brit hatóságokat, hogy függesszék fel Assange szabadságjogainak korlátozását. A BBC már csütörtökön azt valószínűsítette, hogy az ENSZ Assange pártját fogja majd az ügyben. 

Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségének ablakában 2012. december 20-án.
photo_camera Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségének ablakában. Peter Macdiarmid / Getty Images

Assange még 2012-ben folyamodott menedékkérelemért Ecuador londoni nagykövetségén, miután a brit hatóságok ki akarták adni az őt szexuális bűncselekmények miatt köröző svéd rendőrségnek. Azóta sem függesztették fel az ellene kiadott letartóztatási parancsot, amivel Assange állítása szerint a brit hatóságok gyakorlatilag fogva tartják őt a nagykövetségen. A Wikileaks alapítója az ENSZ-hez fordult, hogy vizsgálja meg az esetét. 

A munkacsoport kereken kijelentette, hogy az ENSZ álláspontja szerint meg kell szüntetni Assange szabadságjogainak korlátozását, és az érintettet kárpótlás illeti meg az őt ért sérelmek miatt. A jelentés szerint Assanget önkényesen tartották elkülönítve a londoni Wandsworth börtönben, és a bizottság elmarasztalta a svéd ügyszséget is, amiért nem tett meg mindent az eljárás gyors lefolytatása érdekében. 

Ez az első jelentősebb eset, amikor az ENSZ egyértelműen és nyíltan fellép fejlett nyugati országok jogrendszerével szemben. A döntésnek természetesen nincs jogilag kötelező ereje az érintett országokkal szemben, de arra számítani lehet, hogy hatására a brit és svéd hatóságok újragondolják majd álláspontjukat. 

(Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.