Kína gigantikus szórakoztatóközpontot és irodavárost építhet Szófia mellé

külföld
2017 augusztus 09., 16:56
comments 67

Ahogy a világ számos részére, Kelet- és Kelet-Közép-Európába is áramlik bőven a kínai tőke mostanában. Ebből Magyarországnak a kínai hitelből, kínai vállalkozókkal felhúzandó Belgrád-Budapest vasútvonal jutott, ami akár 2400 év alatt meg is térülhet majd hazánknak. 

Ehhez képest egész más típusú tőkeáramlás jöhet majd Bulgáriába, ahol Szófiától nem messze húzhatják fel a Szent Szófia nevű high-tech települést, ami egyszerre lenne kereskedelmi, szórakoztató-,hotel- és irodaközpont. A meglehetősen nagyléptékű ingatlanberuházást még 2014-ben jelentették be, mostanra pedig kiemelt kormányzati beruházás lett. 

A projektet koordináló állami befektetési ügynökség reményei szerint három éven belül fel is épülhet a városszerű építmény, amiben helyet kapnának szórakoztató központok, hotelek, kaszinók, aquapark, konferenciaközpontok, egy bevásárló központ, parkok és irodák is. 

A beruházás teljes értéke 750 millió euró lehet, és 1850 új munkahelyet jelent majd, tette hozzá a kormány. A bolgár sajtó a helyi Las Vegasként hivatkozik a projektre, ami azáltal, hogy kiemelt beruházás lett, számos előnyben részesül majd, a kivitelezők mentesülhetnek több szabályozási nehézség alól is.

Annak ellenére, hogy a projektet egyszer már bejelentették 2014-ben, az azóta eltelt években nem nagyon történt semmi. Viszont idén májusban a kínai sajtóban jelent meg, hogy a projektet Pekingben is bemutatták, mint a kínai globalizációs törekvéseket összefogó Egy Öv, egy Út kezdeményezés egy elemét. Ezután szállt be a projektbe egy újabb komoly kínai befektető, az ország legnagyobb telekommunikációs cége, a ZTE, amelyik azt ígéri, hogy ez lesz az első vállalati alapú okosváros-projekt Európában. (BalkanInsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.