Gulyás: Soros-kampány folyik Pócs ellen, szándékosan félremagyarázzák a képet a „SOROS” feliratú disznóról

politika
2017 december 12., 12:21
comments 376

Gulyás Gergely, a Fidesz-frakció vezetője és Halász János frakciószóvivő sajtótájékoztatót tartott a Magyar Országgyűlés idei munkájáról és a nem sokkal később hozott határozatról, ami elítéli a Soros-tervet, bármi is legyen az.

A sajtótájékoztatón többnyire három témában kérdezték Gulyást:

  1. Pócs János fotója az „Ő VOLT A SOROS” feliratú döglött disznóról.
  2. Az Állami Számvevőszék Jobbikra kiszabott bírságáról.
  3. A letelepedési kötvények programjáról.
link Forrás

Azért nincs itt a 20 ezer bevándorló, aki a letelepedési kötvénnyel jött be, mert nem tudnak arról, hogy állandó lakhelyük lenne itt

Megkérdeztük, hogy a Fidesznek mi a véleménye arról, hogy offshore-cégek 155 milliárd forintos bevételt könyvelhettek el a letelepedésikötvény-biznisszel, amivel közel 20 ezer bevándorlót hoztak be az országba, főleg Ázsiából.

Gulyás azt mondta, úgy tudja, lényegesen, nagyságrendileg kevesebb ember jött be így, de sem számot nem mondott, sem azt nem árulta el, hogy mi a forrása. Gulyás azt is hangsúlyozta, hogy a kötvényt vásárlók minden esetben háromszoros nemzetbiztonsági szűrőn estek át. Azt is mondta, hogy ezek a bevándorlók ma nincsenek Magyarországon. Hogy ezt honnan tudják? „A magyar államnak természetesen van tudomása róla, hogy ki az, aki itt állandó lakóhelyet létesít” – mondta. Ha ez így van, akkor Orbán Viktor tényleg tényszerűen hazudott, amikor azt mondta, Magyarországra majdnem 100 ezer menekült érkezett Ukrajnából, hiszen ők sem jelentek meg a lakcím-nyilvántartásokban.

Halász János szóvivő és Gulyás Gergely frakcióvezető a Fidesz sajtótájékoztatóján a Parlamentben 2017. december 12-én.
photo_camera Halász János szóvivő és Gulyás Gergely frakcióvezető a Fidesz sajtótájékoztatóján a Parlamentben 2017. december 12-én. Fotó: Botos Tamás / 444

Arra pedig, hogy jó-e, hogy offshore-cégek profitáltak ebből, azt mondta, amíg a program ment, a legolcsóbb konstrukciót valósították meg, az alkotmánynak világos szabályai szerint pedig a résztvevő cégeknek a tulajdonosi hátterét átláthatóvá kellett tenni. Ez ugye az offshore-cégek részvételét tekintve nem annyira sikerült, sőt a közérdekű adatokat kikérő Lánchíd Rádió szerint a magyar állam bukott az üzleten, mert túl magas kamatot fizetett a letelepedési kötvények után.

A Fidesz védelmére mindenki számíthat, akit véleménye miatt alaptalan támadás ér

Gulyást megkérdezték azzal kapcsolatban is, hogy Pócs János fideszes országgyűlési képviselő feltöltött a Facebookra egy „Ő VOLT A SOROS!!!” feliratú, döglött disznót ábrázoló fotót, majd azt mondta, „rossz az, aki rosszra gondol”, neki és a képen szereplőknek erről eszükbe sem jutott Soros György.

Gulyás azt mondta, beszélt Pócs Jánossal, akit semmilyen bántó szándék nem vezetett, a képviselő ellen egy kampány indult, ami szándékosan félremagyarázza a képet, olyan jelentést tulajdonít neki, amit Pócs nem szándékozott.

„A Soros-kampánynak a része nem a kitett kép, hanem az arra adott válaszok”

– mondta Gulyás. A frakcióvezető azonban szeretné egyértelművé tenni:

„A Fidesz védelmére mindenki számíthat, akit hite, véleménye és különösen származása miatt bármilyen alaptalan támadás ér.”

(Ebben, ebben, ebbenebben vagy például ebben az esetben a Fidesz nem sietett a megtámadottak segítségére, sőt inkább maga volt a támadó.)

Gulyás a kitett kép jelentésétől nem akart elhatárolódni, mert – ahogy Orbán mondta – az elhatárolódás nem a Fidesz kategóriája. Azt mondta, azzal az értelmezéssel, amit mások adtak, nem ért egyet, mivel Pócs János nem ilyen értelemben tette ki a fotót.

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

A Fidesz minden plakátot piaci áron vett Simicska Lajostól 2010-ben

A Fidesz-frakció vezetője a Jobbik válságáról is több kérdést kapott. Múlt szerdán derült ki, hogy az Állami számvevőszék tiltott pártfinanszírozásnak minősítette azt, ahogy a Jobbik olcsó plakáthelyekhez jutott Simicska Lajos cégeitől. Összesen 331 millió 660 ezer forintos tiltott hozzájárulást állapítottak meg, nem tudni milyen számítások után. Az ÁSZ jelentéstervezete szerint fellebbezésnek helye nincs, az összeget 15 napon belül köteles befizetni a Jobbik, illetve a fenti összeggel csökkentenék a Jobbik a Magyar Államkincstártól érkező támogatását.

Gulyás többször elmondta, hogy az ügy a Jobbik és az Állami Számvevőszék vitája, nem tartozik a Fideszre (hiába jutott be az ÁSZ-t vezető Domokos László 2010-ben a Parlamentbe a Fidesz képviselőjeként), ezért arról kérdeztük, azt mivel magyarázza, hogy a 24.hu augusztusi cikke szerint a Fidesz a 2010-es kampányban a Jobbik adataiból kalkulálható árnak csak a 37 százalékát fizette, tehát a mostani listaárakon kb. 1 milliárd forintot kellett volna adniuk azért, amiért 23 milliót fizettek, mégsem szabott ki rájuk bírságot az Állami Számvevőszék.

Gulyás azt mondta, 8 év telt el, ami nyilván az árakban is változást jelentett, de ő úgy tudja, hogy az állítás nem igaz. Arra a kérdésre, hogy honnan lehet tudni, hogy nem igaz, azt mondta:

„Miután ön sem tud konkrét összeget mondani, én úgy tudom, hogy a Fidesz akkor piaci áraknak megfelelően jutott plakáthelyekhez, ez pedig most nem így történt.”

Arra a kérdésre, hogy esetleg nyilvánosságra hoznák-e az erről szóló szerződéseket, azt mondta: „A Fidesz minden törvényi kötelezettségének az Állami Számvevőszékkel való elszámolásban eleget tett, és 2010-ben az Állami Számvevőszék vizsgálta minden párt kampányát, így a Fideszét. Ezt abszolút törvényesnek találta a többi pártéval együtt.” Megismételte, hogy az ő ismeretei szerint a Fidesz piaci ár alatt nem vásárolt plakáthelyeket.

Gulyás Gergely és Halász János távozik
photo_camera Gulyás Gergely és Halász János távozik Fotó: Botos Tamás / 444

Egyébként az MSZP korábban feljelentést tett az ügyben, de az ügyészség szerint nem vetődött fel bűncselekmény gyanúja, így nem indítottak nyomozást. Októberben pedig az összes ellenzéki párt beállt a Jobbik javaslata mögé, hogy vizsgálóbizottság ellenőrizze a Fidesz 2010-es választási kampányköltéseit, de az Országgyűlés igazságügyi bizottságának fideszes alelnöke, Vas Imre azt mondta, „ebben a tárgykörben vizsgálóbizottságot nem lehet felállítani, tekintve hogy az adott tárgykört az Állami Számvevőszék vizsgálta”, és a kormánypárti többség leszavazta a jobbikos javaslatot, amit így még a bizottság napirendjébe se vettek be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.