10 év alatt több mint egymillió maggal töltötték fel a sarkvidéki raktárat, ahol a bolygó vetőmagmintáit tartják

mezőgazdaság
2018 február 28., 07:18
comments 56

Jon Georg Dale, Norvégia mezőgazdasági minisztere nagy örömmel jelentette be, hogy az évfordulóra több mint egymillió vetőmaggal töltötték fel a Spitzbergákon, Európa legészakibb pontján 10 éve megnyitott globális terménymagszéfet, a Svalbard Global Seed Vaultot, így ezeket a magokat a terv szerint örökre megőrzik.

link Forrás

A norvég kormány pár napja jelentette be, hogy százmillió norvég koronából tatarozza a „világvégebunkernek” is nevezett Spitzbergák Nemzetközi Magbunkert, ami egy esetleges világméretű katasztrófa esetén biztosíthatná az élelmiszernövény-termesztés jövőjét. A munkálatok során kialakítanak egy új bejárati betonalagutat meg egy épületet különböző hűtő- és fűtőberendezések tárolására.

Az Északi-sark állandóan fagyos földjének (permafroszt) váratlan olvadása miatt 2016 végén némi víz szivárgott be a bunkerhez vezető alagútba.

A tárolót arra tervezték, hogy megvédje a nélkülözhetetlen élelmiszernövényeket – mint például a rizs, a búza vagy a babfélék – a globális kataklizmáktól, járványoktól vagy atomháborútól.

A 4,5 millió vetőmag eltárolására alkalmas bunkerben nagyjából már egymillió növénymintát őriznek a világ szinte összes országából. Még ha elektromos meghibásodás lépne is fel, az Északi-sarktól 1300 kilométerre lévő létesítmény fagyott és lezárt állapotban legalább 200 évet tudna átvészelni.

A magbank bejárata 2016. február 29-én.
photo_camera A magbank bejárata 2016. február 29-én. Fotó: Heiko Junge/NTB Scanpix/AFP

A bunkerből 2015 szeptemberében, a szíriai háború miatt hoztak fel első alkalommal vetőmagot, mert a polgárháború miatt károkat szenvedett az Aleppo városa melletti magbank, ahol főként a közel-keleti országok számára neveltek és juttattak terménymagvakat, ám már nem volt képes ellátni a feladatát. A kivett vetőmagokat tavaly visszapótolták. (Yahoo, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.