2020 végéig megőrizhetik jogosultságaikat az angliai munkavállalók

Fotó: Alexandros Michailidis / SOOC

A csütörtöki uniós csúcson hagyhatják jóvá azt az egyezséget az uniós tagállamok vezetői, amiről kedden állapodott meg az Európai Bizottság főtárgyalója, Michel Barnier és az Egyesült Királyság Brexitért felelős minisztere, David Davis.

A megállapodás elsősorban azt az átmeneti periódust érinti, amely során az ország kiválik az Európai Unióból. Lényege, hogy a korábbi brit állásponttal ellentétben az Angliában élő EU-s állampolgárok a 2019 márciusával kezdődő időszakban is megőrizhetik azokat a jogosultságaikat, amikkel korábban is bírtak.  

Hasonlóan fontos eleme a tervezetnek, hogy nem lehet megkülönböztetni az uniós állampolgárokat aszerint, hogy az átmeneti időszak kezdete előtt vagy után érkeznek Angliába.

2020 decembere, a tranzitidőszak végéig a jogi státusz alig változik majd: Nagy-Britannia tagja marad a vámuniónak, és tiszteletben tartja a személyek szabad munkavállalásának alapjogát is. Az országnak alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, de már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

A tervezet szerint Észak-Írország továbbra is részese maradhat a vámuniónak, de egyelőre nincs megoldás arról, hogyan lehet tartani fizikai korlátok nélkül az ír-északír határt, ami pedig a Brexit után az unió egyik külső határa lesz. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.