2020 végéig megőrizhetik jogosultságaikat az angliai munkavállalók

külföld
2018 március 19., 17:09
comments 73

photo_camera Fotó: Alexandros Michailidis / SOOC

A csütörtöki uniós csúcson hagyhatják jóvá azt az egyezséget az uniós tagállamok vezetői, amiről kedden állapodott meg az Európai Bizottság főtárgyalója, Michel Barnier és az Egyesült Királyság Brexitért felelős minisztere, David Davis.

A megállapodás elsősorban azt az átmeneti periódust érinti, amely során az ország kiválik az Európai Unióból. Lényege, hogy a korábbi brit állásponttal ellentétben az Angliában élő EU-s állampolgárok a 2019 márciusával kezdődő időszakban is megőrizhetik azokat a jogosultságaikat, amikkel korábban is bírtak.  

Hasonlóan fontos eleme a tervezetnek, hogy nem lehet megkülönböztetni az uniós állampolgárokat aszerint, hogy az átmeneti időszak kezdete előtt vagy után érkeznek Angliába.

2020 decembere, a tranzitidőszak végéig a jogi státusz alig változik majd: Nagy-Britannia tagja marad a vámuniónak, és tiszteletben tartja a személyek szabad munkavállalásának alapjogát is. Az országnak alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, de már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

A tervezet szerint Észak-Írország továbbra is részese maradhat a vámuniónak, de egyelőre nincs megoldás arról, hogyan lehet tartani fizikai korlátok nélkül az ír-északír határt, ami pedig a Brexit után az unió egyik külső határa lesz. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.