Már a jövő héten a parlament elé viszi a kormány a Stop Soros-törvénycsomag szigorított változatát

POLITIKA
2018 május 24., 11:34

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséggel együtt a csütörtöki kormányinfókat is átvette Lázár Jánostól. A sajtótájékoztatókat levezető Kovács Zoltánt megtartotta, de a Parlament helyett a Rogán Antal minisztériumában beszéltek. 

Azzal kezdte, hogy a kormány szerdán elfogadta a civilek ellenőrzéséről szóló Stop Soros-törvénycsomag szigorítását, jövő keddre az új javaslat már az országgyűlés elé kerülhet. Orbán Viktor szintén szerdán jelentette be, hogy július 20-ig el akarja fogadtatni a törvényt. 

Ebben kormány adatszolgáltatásra kötelezné a menekültekkel foglalkozó szervezeteket. A titkosszolgálatok is átvilágítanák őket. Azok a szervezetek, amik több támogatást kapnak külföldről, mint itthonról, a külföldről érkező összeg után 25 százalékos illetéket kell fizetniük. Valamint a kormány bevezeti az „idegenrendészeti távoltartást”, mivel nem csak pénzzel, hanem személyekkel is lehet támogatni az illegális migrációt segítő szervezeteket, indokolta a döntést a belügyminiszter.

Az eredeti javaslatot a kormány még januárban jelentette be, de mivel azóta a választásokon kétharmadot szerzett a Fidesz, 

úgy döntöttek, hogy egy még keményebb változatot fogadnak el.

Módosítani fogják a rendőrségi törvényt, a Büntető Törvénykönyvet, a menedékről szóló törvényt, az államhatárról szóló törvényt és a szabálysértési törvényt. A  törvénytelen bevándorlás elősegítése külön tényállást kap a Büntető Törvénykönyvben. Gulyás azt mondta, hogy van olyan magatartás, amikor a legszigorúbb eszköz is alkalmazható. 

Újra nekifutnak az alkotmánymódosításnak

Az újabb kétharmad megszerzése után a kormány leporolta a másfél éve elbukott alkotmánymódosítást is, ami a betelepítési kvótákat utasította volna el. Gulyás elmondta, hogy csak azok kaphatnak menedékjogot, akik  Magyarország az első biztonságos ország, ahová megérkeznek. Vagyis ha valaki valamelyik szomszédos országból jön, a miniszter példaként a délszláv háborút hozta fel, amikor rengetegen jöttek a volt Jugoszlávia területéről. Hozzátette, hogy mindenkinek lehetősége lesz bizonyítani, hogy más országokban beadta a kérelmét, de elutasították. Még nem szabályozták, hogy az új bíróság elnökét ki választaná, de Gulyás azt támogatná, ha a parlamenti többség szavazná meg.

Különbíróságok

Lesz egy másik alkotmánymódosítás is, amivel új közigazgatási bíróságokat hoznak létre. Gulyás szerint ezzel a közigazgatási bíróságoknak egy  a kúriával azonos szintű felsőbíróságot hoznak létre.  A kényes ügyeket tárgyaló, közigazgatási bíróságokat a Fidesz az előző parlamenti ciklusban azért nem tudta átvinni, mert a Fidesz a ciklus alatt elveszítette a kétharmados parlamenti többségét. 

Az is beleírják az alkotmányba, hogy magánlakás és az otthon védelme mindenkit megillet.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.