Már a jövő héten a parlament elé viszi a kormány a Stop Soros-törvénycsomag szigorított változatát

POLITIKA
2018 május 24., 09:34
comments 129

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséggel együtt a csütörtöki kormányinfókat is átvette Lázár Jánostól. A sajtótájékoztatókat levezető Kovács Zoltánt megtartotta, de a Parlament helyett a Rogán Antal minisztériumában beszéltek. 

Azzal kezdte, hogy a kormány szerdán elfogadta a civilek ellenőrzéséről szóló Stop Soros-törvénycsomag szigorítását, jövő keddre az új javaslat már az országgyűlés elé kerülhet. Orbán Viktor szintén szerdán jelentette be, hogy július 20-ig el akarja fogadtatni a törvényt. 

Ebben kormány adatszolgáltatásra kötelezné a menekültekkel foglalkozó szervezeteket. A titkosszolgálatok is átvilágítanák őket. Azok a szervezetek, amik több támogatást kapnak külföldről, mint itthonról, a külföldről érkező összeg után 25 százalékos illetéket kell fizetniük. Valamint a kormány bevezeti az „idegenrendészeti távoltartást”, mivel nem csak pénzzel, hanem személyekkel is lehet támogatni az illegális migrációt segítő szervezeteket, indokolta a döntést a belügyminiszter.

Az eredeti javaslatot a kormány még januárban jelentette be, de mivel azóta a választásokon kétharmadot szerzett a Fidesz, 

úgy döntöttek, hogy egy még keményebb változatot fogadnak el.

Módosítani fogják a rendőrségi törvényt, a Büntető Törvénykönyvet, a menedékről szóló törvényt, az államhatárról szóló törvényt és a szabálysértési törvényt. A  törvénytelen bevándorlás elősegítése külön tényállást kap a Büntető Törvénykönyvben. Gulyás azt mondta, hogy van olyan magatartás, amikor a legszigorúbb eszköz is alkalmazható. 

Újra nekifutnak az alkotmánymódosításnak

Az újabb kétharmad megszerzése után a kormány leporolta a másfél éve elbukott alkotmánymódosítást is, ami a betelepítési kvótákat utasította volna el. Gulyás elmondta, hogy csak azok kaphatnak menedékjogot, akik  Magyarország az első biztonságos ország, ahová megérkeznek. Vagyis ha valaki valamelyik szomszédos országból jön, a miniszter példaként a délszláv háborút hozta fel, amikor rengetegen jöttek a volt Jugoszlávia területéről. Hozzátette, hogy mindenkinek lehetősége lesz bizonyítani, hogy más országokban beadta a kérelmét, de elutasították. Még nem szabályozták, hogy az új bíróság elnökét ki választaná, de Gulyás azt támogatná, ha a parlamenti többség szavazná meg.

Különbíróságok

Lesz egy másik alkotmánymódosítás is, amivel új közigazgatási bíróságokat hoznak létre. Gulyás szerint ezzel a közigazgatási bíróságoknak egy  a kúriával azonos szintű felsőbíróságot hoznak létre.  A kényes ügyeket tárgyaló, közigazgatási bíróságokat a Fidesz az előző parlamenti ciklusban azért nem tudta átvinni, mert a Fidesz a ciklus alatt elveszítette a kétharmados parlamenti többségét. 

Az is beleírják az alkotmányba, hogy magánlakás és az otthon védelme mindenkit megillet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.