Dunavirág: több tízmilliárd forint eszmei érték repked Budapest légterében

ÁLLAT
2018 augusztus 07., 14:28
comments 57

Darabonként tízezer forint az eszmei értéke annak a dunavirág nevű kérészfélének, ami a napokban kezdett el igazán nagy tömegben rajzani a folyón. A jelenség azért Budapesten a legfeltűnőbb, mert a dunavirágot vonzza a fény, ami a fővárosban a legerősebb a folyó mentén.

A fényjelenségek - például a polarizált fény - annyira meg tudják zavarni, vagyis annyira vonzzák hősünket, hogy rajzás idején nemcsak a Dunánál találkozhatunk vele. Bizonyos körülmények között például víznek nézik az autóutakat. Olvasók a 444-nek arról számoltak be, hogy például az M3-as autópálya bevezető szakaszán találkoztak hétfőn este rajzással.

Ennek a remek filmnek az elején végignézhetjük, hogy dunavirágok milliói hogyan petéztek le a folyó helyett a tahitótfalusi híd aszfaltjára:

link Forrás

Itt pedig Kürti Gábor Dezső friss természetfilmje tekinthető meg, amit a város  közepén forgatott:

link Forrás

A dunavirág a híres rokonához hasonlóan pár órát él kifejlett formájában: miután a lárvák a felszínre úsznak, a bőrük megreped és kibújik belőle az imágó (vagyis a hímnél előbb egy szubimágó, ami még egyszer vedlik). A felnőttek ezután repülni kezdenek, majd párzanak. A hímek utána azonnal elpusztulnak, míg a nőstények úgynevezett kompenzációs repülést végeznek: folyás iránt pár kilométert feljebb repülnek, hogy a vízbe pottyantott petéik nagyjából ott érjenek feneket, ahol ők is nevelkedtek. Petézés után ők is elpusztulnak.

A dunavirág igényli a tiszta, oxigéndús vizet, ezért évtizedekig nem rajzott nálunk, de hat éve visszatért és minden évben egyre több repül belőle.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.