Álhírellenes törvényt fogadtak el Franciaországban

A francia nemzetgyűlés elfogadta azt a két jogszabályt, melyek célja a választási időszakban a tájékoztatási manipuláció, vagyis az álhírek terjesztésének megakadályozása.

A törvény alapján a közösségi oldalaknak átláthatóvá kell tenniük, amikor fizetett tartalmakat tesznek közzé. A választásokon induló jelöltek pedig bírósághoz fordulhatnak az álhírek terjesztésének megakadályozását kérve a választást megelőző három hónapban.

A törvény szerint a francia médiahatóság a választási időszakban akár fel is függesztheti azoknak az idegen állam ellenőrzése vagy befolyása alatt álló televíziók sugárzási jogát, amelyek szándékosan a választást befolyásoló álhíreket terjesztenek.

Emmanuel Macron elnök az év elején jelentette be, hogy még az idén felül kívánja vizsgálni a francia médiaszabályozást. Macron akkor egyértelműen utalt az orosz állami médiára, az RT hírtelevízióra és a Sputnik híroldalra, amelyeket propaganda oldalaknak minősített.

A most elfogadott törvényjavaslatok megosztották a francia politikai közéletet. A jobb és a baloldali ellenzék nem szavazta meg, szerintük ugyanis az álhírek terjesztését a már meglévő törvények is büntették. Újságíró szervezetek a feltámadó cenzúra veszélyeire figyelmeztettek. Nagy vitát váltott ki az álhír definíciója. A törvény alapján most az minősülne tiltott álhírnek, amiben a tények pontatlan, vagy megtévesztő ismertetésével egy választás tisztességes jellegét kívánják megváltoztatni. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.