Álhírellenes törvényt fogadtak el Franciaországban

A francia nemzetgyűlés elfogadta azt a két jogszabályt, melyek célja a választási időszakban a tájékoztatási manipuláció, vagyis az álhírek terjesztésének megakadályozása.

A törvény alapján a közösségi oldalaknak átláthatóvá kell tenniük, amikor fizetett tartalmakat tesznek közzé. A választásokon induló jelöltek pedig bírósághoz fordulhatnak az álhírek terjesztésének megakadályozását kérve a választást megelőző három hónapban.

A törvény szerint a francia médiahatóság a választási időszakban akár fel is függesztheti azoknak az idegen állam ellenőrzése vagy befolyása alatt álló televíziók sugárzási jogát, amelyek szándékosan a választást befolyásoló álhíreket terjesztenek.

Emmanuel Macron elnök az év elején jelentette be, hogy még az idén felül kívánja vizsgálni a francia médiaszabályozást. Macron akkor egyértelműen utalt az orosz állami médiára, az RT hírtelevízióra és a Sputnik híroldalra, amelyeket propaganda oldalaknak minősített.

A most elfogadott törvényjavaslatok megosztották a francia politikai közéletet. A jobb és a baloldali ellenzék nem szavazta meg, szerintük ugyanis az álhírek terjesztését a már meglévő törvények is büntették. Újságíró szervezetek a feltámadó cenzúra veszélyeire figyelmeztettek. Nagy vitát váltott ki az álhír definíciója. A törvény alapján most az minősülne tiltott álhírnek, amiben a tények pontatlan, vagy megtévesztő ismertetésével egy választás tisztességes jellegét kívánják megváltoztatni. (Via MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.