A fideszes képviselő, aki állandóan az EU-t üti, miközben a családjával folyamatosan húzza be az EU-s támogatásokat

POLITIKA
2019 március 05., 05:32
comments 239

Hörcsik Richárd göncruszkai református lelkész, aki 1990 és 1994 között az MDF, majd 1998 óta a Fidesz parlamenti képviselője, mindig is az európai ügyekkel foglalkozó bizottság tagjaként dolgozott, 2010 óta pedig az elnökeként dolgozik az Országgyűlésben. Ebben a minőségében az utóbbi években többször is felszólalt Brüsszel és az Európai Ügyészség ellen, amihez Magyarország mellett csak Lengyelország és Svédország nem csatlakozott.

A 63 éves volt sárospataki polgármester 2010-ben azt mondta, Magyarország nem az EU elvárásainak igyekszik megfelelni, hanem a magyar emberek érdekeit képviseli Európában, 2017-ben pedig a Parlamentben úgy fogalmazott:

„[A kormány] nem azért nem támogatta az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, mert akár félne az uniós vizsgálatoktól, vagy éppen ellenezné az uniós források felhasználásának az ellenőrzését, szó sincs erről, mert erre egyébként létezik két uniós intézmény, az Eurojust és az OLAF.”

Pedig, ahogy azt az Elios-ügy is mutatja, az Eurojust és az OLAF jelenleg képtelen megvédeni az EU-s pénzeket, és teljesen alkalmatlan tagállami korrupciógyanús ügyek elszámoltatására. (Hogy mire lehet jó az Európai Ügyészség, ami mellett Hadházy Ákos független parlamenti képviselő kezdeményezésére eddig kb. 450 ezer aláírt gyűjtöttek össze, arról itt egy korábbi videónk.)

photo_camera Fotó: dr. Hörcsik Richárd/Facebook

De Hörcsik Richárd nem csak az EU-s ellenőrző mechanizmusok elleni küzdelmével kötődik az EU-s pénzekhez, hanem azok aktív felhasználójaként is.

A Hír Tv tavaly számolt be arról, hogy Hörcsik testvére és unokaöccse – aki egy Paks 2 körül mozgolódó egyesületben is felbukkant – pályázott az EU-nál támogatásra. Nyertek is, így lett a Hörcsik Richárd nagyszülői házából EU-s támogatással vendégház, ahol viszont turisták helyett csak a képviselővel és a családjával találkoznak rendszeresen a szomszédok.

A Hír Tv arról is írt, hogy a göncruszkai Esze Tamás utcai családi házat helyiek szerint kb. 40 millió forintért, EU-s pályázati pénzből újították fel, és bár szálláshelyként kellene működnie, projekttábla nincs a házon, és szállást sem lehet oda foglalni, a helyiek csak Hörcsik személyi titkárát és a családját látják ott, és oda van bejelentve az egyéni vállalkozása is. (Izsák fideszes polgármestere ezekhez hasonló ügyben magára haragította a helyieket, a kormány 35 milliót visszafizettetett vele, és bíróság elé is idézték.)

Hörcsik kedveli a borászatot, a Taille Borlovagrend nagymestere, és régen többször szorgalmazta a Tokaj Kereskedőház Rt. állami támogatását, 2001 szeptemberében több képviselőtársával együtt szerzett is a kereskedőháznak 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami kölcsönt. 1998-ig tagja volt a kereskedőház elnökségének.

Hörcsik fiának pincészete a Sárospataktól 3 km-re, Hercegkút határában fekvő Gombos-hegyi pincesoron található. 2013-ban a térség parlamenti képviselőjeként Hörcsik is részt vett „az élő hagyományok közös értékek a hercegkúti és a kisgéresi pincesorok turisztikai vonzerő és infrastruktúra fejlesztése” című hercegkúti fejlesztés ünnepélyes alapkőletételén. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programban Hercegkút Önkormányzata vezető partnerségével 1,3 millió eurót (kb. 400 millió forintot) nyertek el EU-s pályázaton, vagyis Hörcsik fiának a pincészete akkor is EU-s forrásból fejlődött.

link Forrás

Hercegkúti születésű egyébként Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, jelenlegi alkotmánybíró is, aki szintén részt vett az alapkőletételen.

Tavaly ősszel ifj. Hörcsik Richárd 160 millió forint EU-s támogatást kapott a pincészete, az évek óta veszteséges Tokaj-Portius borházának kialakítására. Hörcsik képviselő erről az RTL Híradónak azt mondta, nincs érdekeltsége a borászatban, működtetésében nem vesz részt. Azt írta: „Külön háztartásban élő fiam tizenöt éves munkája alapozta meg azt a sikert, amiben hozzá hasonlóan több tucat tokaj-hegyaljai borász is részesült.”

Pedig a parlamenti életrajza szerint a fiának gyakran segít a pincészetben, és maga is haszonélvezője az EU-s támogatásoknak. Hörcsikék családi cége, a Dynamis Kft. – ami pálinkás- és boroshordókat gyárt, de borospalack-tárolókkal, más pince-berendezésekkel, és ülőbútorokkal is el tudja látni a borászokat – 2015-ben 11 millió forint EU-s támogatást kapott hordógyártásra, majd az év végén „a Dynamis Kft. és a Tokaj-Portius Borászat egymást erősítve” vett részt portugáliai borkóstolókon.

Hörcsik emellett a német tulajdonú Prec-Cast Öntödei Kft. felügyeleti bizottságának is a tagja, a cég 2015-ben 1 milliárd forint uniós támogatást kapott az Észak-Magyarországi Operatív Programban.

Szerdán kerestük Hörcsiket, hogy ő és a családtagjai, valamint az érdekeltségükben lévő cégek mennyi pénzhez jutottak EU-s forrásokból 2004 óta, de a képviselő nem reagált.

A Fidesz korábbi frakcióvezető-helyettese egyébként 1987 és 1989 között havi 5000 forintos Soros-ösztöndíjat kapott, de ez őt sem zavarja abban, hogy a Parlamentben sorosozzon. Néhány éve azzal került még a hírekbe, hogy 2006 és 2014 között a parlamenti képviselők közül mindkét ciklusban ő vette igénybe a legtöbb költségtérítést, de arra nem adott választ, mire fordított ennyi pénzt.

Hörcsik Richárd, a Fidesz vezérszónoka a 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról szóló politikai vitában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 28-án.
photo_camera Hörcsik Richárd, a Fidesz vezérszónoka a 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról szóló politikai vitában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 28-án. Fotó: Kovács Attila/MTI

Hörcsik Richárd hat település (Nyíri, Hercegkút, Mikóháza, Sárospatak, Tiszakarád és Encs) díszpolgára, 1994-ben megkapta az Európai Parlament nagy érmét, tavaly pedig a Lengyel Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.