Agykutatók matematikai algoritmussal osztályozzák az agysejteket

A Blue Brain Project svájci agykutatási kezdeményezés tudósai az agysejtek formáinak matematikai úton való leírására és osztályozására dolgoztak ki új módszert, ezzel létrehozták az agy sejtjei és azok funkciói formális katalógusának alapjait.

Közel 100 éve próbálkoznak azzal a kutatók, hogy meghatározzák, és ugyanúgy leírják a sejteket, ahogyan Charles Darwin leírta az állat-és növényfajokat.

„A Blue Brain Project egy olyan matematikai algoritmust fejlesztett ki, amivel objektív módon osztályozhatók az agy idegsejtjeinek formái”

– mondta Henry Markram, a projekt alapítója, a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatója.

Ez nagyon fontos lépés az agy idegsejtjeinek sztenderd rendszere, funkciójuk és a különböző betegségekben játszott szerepük leírása felé.

A Lida Kanari vezette kutatócsoport egy algoritmust fejlesztett ki, amivel meghatározhatók az úb. piramissejtek különböző formái. Ez a különösen nagy sejttípus alkotja a neocortex, vagyis új agykéreg (az agykéreg multiszenzoros és motorikus része) idegsejtjeinek nagy részét.

Bár Ramon y Cajal spanyol orvos és hisztológus több mint 100 éve leírta az első piramissejteket, eddig a kutatók nem tudtak megegyezni a különböző típusaik rendszerezésében.

A Blue Brain tanulmány egy objektív osztályozással először mutatta ki, hogy a patkányok szomatoszenzoros agykérgében 17 különböző típusú piramissejt van. Erről a Cerebral Cortex szaklapban számoltak be.

Az algoritmus az ún. algebrai topológián alapszik, a sejtek elágazódásait veszi figyelembe a csoportosításhoz. A topológiai osztályozás az agysejtek különböző fajtáit jellemző kifejeződéseikkel együtt sorolja csoportokba.

Az eredmények fontos alapot jelenthetnek a Blue Brain Project hosszú távú célja szempontjából: az agyat kívánják számítógépes szimulációval utánozni. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.