Agykutatók matematikai algoritmussal osztályozzák az agysejteket

TUDOMÁNY
2019 március 27., 20:21
comments 22

A Blue Brain Project svájci agykutatási kezdeményezés tudósai az agysejtek formáinak matematikai úton való leírására és osztályozására dolgoztak ki új módszert, ezzel létrehozták az agy sejtjei és azok funkciói formális katalógusának alapjait.

Közel 100 éve próbálkoznak azzal a kutatók, hogy meghatározzák, és ugyanúgy leírják a sejteket, ahogyan Charles Darwin leírta az állat-és növényfajokat.

„A Blue Brain Project egy olyan matematikai algoritmust fejlesztett ki, amivel objektív módon osztályozhatók az agy idegsejtjeinek formái”

– mondta Henry Markram, a projekt alapítója, a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatója.

Ez nagyon fontos lépés az agy idegsejtjeinek sztenderd rendszere, funkciójuk és a különböző betegségekben játszott szerepük leírása felé.

A Lida Kanari vezette kutatócsoport egy algoritmust fejlesztett ki, amivel meghatározhatók az úb. piramissejtek különböző formái. Ez a különösen nagy sejttípus alkotja a neocortex, vagyis új agykéreg (az agykéreg multiszenzoros és motorikus része) idegsejtjeinek nagy részét.

Bár Ramon y Cajal spanyol orvos és hisztológus több mint 100 éve leírta az első piramissejteket, eddig a kutatók nem tudtak megegyezni a különböző típusaik rendszerezésében.

A Blue Brain tanulmány egy objektív osztályozással először mutatta ki, hogy a patkányok szomatoszenzoros agykérgében 17 különböző típusú piramissejt van. Erről a Cerebral Cortex szaklapban számoltak be.

Az algoritmus az ún. algebrai topológián alapszik, a sejtek elágazódásait veszi figyelembe a csoportosításhoz. A topológiai osztályozás az agysejtek különböző fajtáit jellemző kifejeződéseikkel együtt sorolja csoportokba.

Az eredmények fontos alapot jelenthetnek a Blue Brain Project hosszú távú célja szempontjából: az agyat kívánják számítógépes szimulációval utánozni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt