Azzal gyanúsítanak egy volt lengyel belügyest, hogy részt vett az 1981-es katowicei bányászsztrájk leverésében

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) katowicei részlegében kihallgatták az egykori különleges belügyi alakulatok (ZOMO) egyik volt tagját, akit azzal gyanúsítanak, hogy része volt a katowicei Wujek bányában az 1981-es hadiállapot kihirdetése után kitört sztrájk brutális leverésében.

Az IPN ügyészi tagozatának gyanúja szerint Roman S. részt vett a Wujek bánya „lecsendesítésében”, amikor a belügyi alakulat tüzet nyitott a sztrájkolókra. A bányászok elleni véres beavatkozást a lengyel államügyészség a rendszerváltás után emberiesség elleni bűntettnek minősítette.

A sztrájk leverésében 9 bányász halt meg, 21-en megsérültek. Ez volt a Wojciech Jaruzelski tábornok által kihirdetett, több tucat ember halálával és 10 ezrek internálásával járó hadiállapot első és egyben legvéresebb tragédiája.

A gyanúsított nem ismerte el a bűnösségét, és nem volt hajlandó vallomást tenni.

A Roman S. terhére rótt tettekért 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az IPN ügyésze szerdán fordul a bírósághoz, hogy az döntsön Roman S. 3 hónapos előzetes letartóztatásáról.

A gyanúsított ellen 2013-ban európai elfogatóparancsot adtak ki. A férfi az 1990-es évek elején Németországba költözött, lemondott a lengyel állampolgárságáról, és német állampolgár lett. Németország nem volt hajlandó teljesíteni a lengyel kiadatási kérelmet. Roman S.-t végül május közepén vették őrizetbe a horvátországi útja során, és a múlt héten szállították Lengyelországba.

A Wujek bányában kitört sztrájk brutális leverésében részt vevő ZOMO-tagok többségét elhúzódó perek után, 2008-ban ítélték el. Köztük volt az alakulat parancsnoka, a tűzparancsot kiadó Romuald Cieslak, aki 6 éves börtönbüntetést kapott. További 13 embert 3,5 évtől 4 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek.

Az 1981-ben a belügyminiszteri tisztséget betöltő Czeslaw Kiszczak elleni per több fordulóban zajlott, a tábornok rossz egészségi állapotára hivatkozva késleltette a tárgyalásokat. 2015 júniusában a fellebbviteli bíróság megerősített egy korábbi, ellene hozott, 2 évi felfüggesztett szabadságvesztéssel járó ítéletet. Kiszczak 2015 novemberében halt meg. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.