Mostantól még inkább Orbán körei ellenőrizhetik a választási informatikai rendszert

POLITIKA
2019 július 09., 12:14
comments 359

A 2018. április 8-i újabb fideszes kétharmad után írtunk arról, hogy a Nemzeti Választási Iroda – ami sosem tudott megnyugtató választ adni arra, miért omlott össze a rendszer a parlamenti választás napján – olyan cégekkel szerződött, amik között döbbenetes összefonódások vannak: volt, aki saját magát ellenőrizte, más pedig egyik fontos cégből ült át a másikba, miközben a kapcsolódási pontokban többek között egykori BM-esek, KDNP-s képviselők, a fidesz.hu üzemeltetője és két Tiborcz-cég vezetője is felbukkant.

A választási informatikai rendszert kiszolgáló cégek és az azokhoz köthető üzletemberek. A hálózatról bővebben itt írtunk.
photo_camera Grafika: Kiss Bence

Később az is kiderült, hogy az egyik kulcsfontosságú, a Nemzeti Választási Rendszert 2010 óta üzemeltető cég, az Idomsoft egyes tagjai nem csak a Belügyminisztériumhoz, hanem a Fideszhez is köthetők: a cég két későbbi alkalmazottja is feltűnt Orbán Viktor Fidesz-elnök, Semjén Zsolt KDNP-elnök és Habony Árpád, Orbán nem hivatalos tanácsadója oldalán a Fidesz 2010-es eredményváróján: az egyikük Arató Dávid, aki 2015 óta az Idomsoft vezérigazgatója, a másikuk Karlócai Balázs, aki 2015 és 2017 között volt a cég szolgáltatási igazgatója. Sem a cég, sem Orbán sajtófőnöke nem válaszolt érdemben ezzel kapcsolatban, Karlócai is csak annyit árult el, hogy: „Az említett 2010-es eredményváróban magánszemélyként, önkéntesként vettem részt.”

A Fidesz eredményváróján készült fotók 2010. áprilisi parlamenti választás éjszakájáról.
photo_camera A Fidesz eredményváróján készült fotók 2010. áprilisi parlamenti választás éjszakájáról. A bal felső képen Orbán előtt ül Arató Dávid, jobbra hátul zsebre dugott kézzel áll Karlócai Balázs. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Most egy fokkal még közelebb került Orbán környezetéhez a választási informatikai rendszer ellenőrzése.

A tavaly 14 milliárd forint árbevételt produkáló 4iG ugyanis nemrég Mészáros Lőrinctől az eddig pénzügyi jobbkeze, Jászai Gellért tulajdonába került, és a cég most megveszi a Magyar Telekomtól a tavaly 114 milliárdos bevételt felmutató T-Systemset.

A T-Systems Magyarország Zrt. feladatai a 2018-as választással kapcsolatban:

  • „A Nemzeti Választási Iroda részére kiegészítő hardver eszközök (kiegészítő hálózati eszközök és kapcsolódó szolgáltatás) beszerzése”, és
  • „a választást támogató informatikai rendszerekben kezelt adatok, nyújtott szolgáltatások informatikai biztonságának kiemelt szintű biztosítása több részfeladatban”.

A valasztas.hu-ra feltöltött, 2019-re vonatkozó szerződések listáján ezek a feladatok vannak megjelölve a T-Systemsnek:

  • „IT biztonságtechnikai megoldások és kapcsolódó szolgáltatások beszerzése – 2017” (bruttó 68 millió forintért)
  • „A Nemzeti Választási Iroda szerver infrastruktúra bővítéséhez kapcsolódó hálózati aktív eszközök amortizációs cseréje és bővítése” (bruttó 578 millió forint)
  • „A 2019. évi választások előkészítési és lebonyolítási időszakában a választást támogató informatikai rendszerekben kezelt adatok, nyújtott szolgáltatások informatikai biztonságának kiemelt szintű biztosítása II” (bruttó 75 millió forint)

Ez a cég fejlesztette 2017-ben a biztonsági résekkel teli e-jegyrendszert a BKK-nak, ráadásul közbeszerzés nélkül, amiért a Közbeszerzési Döntőbizottság 150 millió forint büntetést szabott ki, és kiderült az is, hogy a rendszerből közel 3500 felhasználó személyes adatai szivárogtak ki.

Egyébként a választási rendszert kiszolgáló cégek közül több is kapcsolatban áll vagy állt a Fradival, a T-Systems például az FTC egyik szponzora. A klub elnöke Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató/korábbi kampányigazgató, akihez a tavalyi választás után két nappal beugrott Orbán, hogy megköszönje a Fradi támogatását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.