Németország befagyasztja az Amazonas védelmében Brazíliának utalt támogatásokat

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Fotó: Mauro Pimentel/AFP

A német környezetvédelmi miniszter Svenja Schulze szombaton a Tagesspiegel berlini kiadásában azt nyilatkozta, hogy a brazil kormány politikája legalábbis megkérdőjelezi, hogy az erdőirtások lelassítása a Németország által elvárt ütemben zajlik az országban. 

Németország ugyanis 2008 óta szemmel látható összeggel - évi 95 millió euróval - támogajta Brazíliát környezetvédelmi célok miatt. A támogatások elsődleges célja segíteni megóvni az Amazonas őserdeit, amelyek 60 százaléka Brazília területén található. 

Csakhogy mióta Jair Bolsonaro brazil elnök letettte hivatali esküjét, az erdőirtások ütembe nem hogy csökkent volna, de alaposan felgyorsult

A legfrissebb kormányzati adatok szerint Brazíliában az Amazonas-medencében az őserdő mérete percenként több mint három focipályányival csökken, és így hamarosan visszafordíthatatlan lehet a kár – írta néhány hete a Guardian.

(Az Amazonas-medence a világ legnagyobb alföldje és legnagyobb összefüggő erdősége is. Az élővilága nagyon színes, a világ legnagyobb vízhozamú folyója, az Amazonas miatt itt található a bolygó felszíni édesvízkészletének közel ötöde. Ami az itt történik, az az egész Földön hatással van az élővilágra és a klímára.)

A Tagesspiegel szerint első körben egy 35 millió eurós éves támogatás megvonásáról dönt a német kormány. 

A német kormány hozzájárul a norvég-német közös támogatással létrejött, 800 millió eurós Amazonas-mentőalaphoz is, amely kifejezetten az őserdő élővilágának megóvását, az erdőirtások visszaszorítását és az újraerdősítést támogatja. Norvégia tavaly már jelezte, hogy fontolgatja az éves támogatás felének megvonását, illetve a komplett program leállítását. (Deutsche Welle)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.