Greta Thunberg kiosztotta a világ vezetőit az ENSZ klímacsúcsán

környezetvédelem
2019 szeptember 24., 04:47
comments 1046

„Ez így nincs rendjén. Nem kellene itt állnom. Az óceán túlpartján kellene ülnöm az iskolában. Mégis hozzánk, fiatalokhoz fordulnak némi reményért. Hogy merészelik?”Indulatos beszédet mondott a 16 éves Greta Thunberg hétfőn az ENSZ New York-i klímacsúcsán, amin 66 állam- és kormányfő (köztük Áder János köztársasági elnök) vesz részt. 

„Maguk elvették az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaikkal. És én még mindig a szerencsések közé tartozom. Az emberek szenvednek, az emberek haldokolnak. Egész ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás küszöbén állunk, és maguk csak a pénzről meg az örök gazdasági növekedés tündérmeséiről tudnak beszélni. Hogy merészelik?” - kérdezte. 

Thunberg szerint hiába világos a helyzet már 30 éve, a politikai vezetők továbbra is félrenéznek, és azt állítják, hogy megteszik, amit lehet, miközben a megoldás a láthatáron sincs. 

„Azt mondják, hallanak minket, és megértik a helyzet sürgősségét. De mindegy, mennyire szomorú vagy dühös vagyok, ezt nem akarom elhinni. Ha valóban értik a helyzetet, és mégsem tesznek semmit, az azt jelenti, hogy maguk gonoszak. És ezt nem akarom elhinni”.

Ezután arról beszélt, hogy nem elég tíz év alatt a felére csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, mert ez csak 50 százalék esélyt ad arra, hogy a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés alatt maradunk. 

„Az 50 százalék nem elfogadható nekünk, akik együtt fogunk élni a következményekkel” - mondta. 

„Hogy merik azt mondani, hogy ezt meg lehet oldani a szokásos eszközökkel és néhány technikai megoldással? Ha a mostani kibocsátási szintet vesszük alapul, nyolc és fél év alatt minden szén-dioxidot elhasználunk, amit még lehet. Semmilyen megoldással vagy tervvel nem fognak előállni erre, mert ezek a számok túl kényelmetlenek. És maguk még mindig nem elég érettek ahhoz, hogy ezt így kimondják.”

„Maguk cserben hagynak minket, de a fiatalok már kezdik érteni, hogy elárulták őket. A jövő generációi magukra figyelnek. És ha cserben hagynak minket, megmondom: sosem fogunk megbocsátani maguknak. Nem fogjuk hagyni, hogy ezt megússzák. Itt és most húzzuk meg a határt. A változás úton van, akár tetszik maguknak, akár nem.”

Nem nagyon törték magukat a politikai vezetők

The Guardian összefoglalója szerint Thunbergnek annyiban biztosan igaza volt, hogy az országok vezetői nem álltak elő semmilyen komolyabb megoldási javaslattal. Angela Merkel német kancellár ugyan karbonsemlegességet vállalt, de csak 2038-ra, ami sok környezetvédőt elkeserít. 

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, tovább kellene csökkenteni a kibocsátást az Európai Unióban, és vállalta, hogy Franciaország semelyik országgal nem fog kereskedelmi megállapodást kötni, amelyik nem írta alá a párzisi klímaegyezményt.

A klímacsúcs első napja mégis inkább a hiányzóiról volt feltűnő: nem hívták meg például környezetkárosító politikájáról elhíresült, Jair Bolsonaro-féle brazil kormányt. Donald Trump amerikai elnök is éppen csak beugrott meghallgatni Narendra Modi indiai miniszterelnök beszédét. Thunberg elég szigorúan méregette Trumpot, amikor megérkezett:

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn azzal nyitotta meg a klímacsúcsot, hogy az egyes országok vezetőinek kötelessége fellépni a környezeti válság ellen, és „ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magát az életünket veszélyeztetjük”. Azt mondta, nincs idő tárgyalni, hanem cselekedni kell, hogy a világ karbonsemlegessé váljon 2050-re.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.