Lecseréli a kormány a londoni nagykövetet

POLITIKA
2019 december 28., 08:32
comments 55

Szijjártó Péter külügyminiszter Kumin Ferencet jelölte a londoni nagyköveti posztra - erősítette meg a külügy az atv.hu-nak az értesülést, amelyet először a Népszava közölt.

Az előző nagykövetet három éve nevezték ki: Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt a Habony Árpádot követte Londonba, akinek egyik legfőbb bizalmasaként volt ismert a Századvégnél is. De az még ezek után is kicsit meglepőnek nevezhető, hogy maga a nagykövet jegyezte be Nagy-Britanniában Habony új nemzetközi hírügynökségét. Az pedig augusztusban derült ki, hogy Szalay-Bobrovniczky egyik cége, a Magyar Vagon Zrt. két közös vállalatot is alapított a Transzmashholding orosz metrógyár svájci leányvállalatával.

photo_camera 2014-es olvasói lesifotó egy Londonba tartó gépre várva: Habony és - valószínűleg - Szalay-Bobrovniczky

Kumin Ferenc a hivatalos életrajza szerint szintén sok időt töltött a Századvégnél, 2002-től tíz éven keresztül foglalkoztatták különböző pozíciókban, a végén mint vezető elemzőt. Előtte a Közgázon és a CEU-n végzett politológiát, 2013-ban doktorált is. Közben Sólyom László idején a Köztársasági Elnöki Hivatalban a stratégiai és kommunikációs főosztály vezetője volt. Az utóbbi években néhány emlékezetes médiapillanattal tarkított diplomatáskodás következett:

  • 2012-2014, a Miniszterelnökség nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkára, helyettes kormányszóvivő;
  • 2014-2018, New York-i főkonzul;
  • 2018. októberétől a külügyben európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.