Balassa Balázs: Sajnos a Balatonnal sem bánunk kellő gondossággal

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Interjút adott az Építészfórumnak Szigliget leköszönő polgármestere, melyben ismét arra célzott, hogy elég nagy baj van bizonyos befektetőkkel a Balaton környékén. 

Balassa Balázs július végén mondott le tisztségéről, és feloszlott az önkormányzat négy független tagból álló képviselő-testülete is. A települést már 18 éve vezető polgármester akkor azt mondta, „végső döntésem meghatározó okát még nem szeretném nyilvánosságra hozni”, de hozzátette:

„Egyre nehezebben élem meg az igazságtalan, rosszindulatú támadásokat. Rá kellett döbbennem arra, hogy nagyon megváltozott az a közeg, ami körül vesz bennünket, és amiért korábban időt, energiát nem kímélve szerettem dolgozni.”

A friss interjúban Balassa főleg Szigliget múltjáról, a megvalósult és hamarosan megvalósuló fejlesztésekről beszélt, de szó esett a Balaton környéki, Szigligetet is érintő, egyre gyakoribb természetkárosításokról. A kérdésre, hogy korábban milyen építészeti vonatkozású konfliktusforrásokra célzott, röviden annyit felelt, 

„Szigliget egyre vonzóbb befektetői szempontból. Ezek kezelése nem könnyű feladat”. 

Beszélt viszont arról, hogy nem ért egyet azzal, hogy a vitorláskikötők üzemeltetését bérbe fogják adni, és nagyon nagy problémának tartja, hogy egyre több magánstég épül a nádas rovására. „Sajnos a magánstégek komoly veszélyt jelentenek az egész Balaton nádasaira vonatkozóan. Ebben komoly lépéseket kellene tenni, mert folyamatosan pusztulnak a nádasok. Ez sajnos nem önkormányzati hatáskör” - mondta a leköszönő polgármester.

Az egyre hajmeresztőbb Balaton-környéki építkezések szavai szerint Szigligeten is elszaporodtak.

„Sajnos tapasztalok érthetetlen ingatlanvásárlásokat partközeli mezőgazdasági művelési ágban lévő területeken, olyan helyeken, ahol az építési szabályzatunk mindenfajta beépítést tilt” 

- mondta Balassa. 

„Mindig azt szoktam mondani, hogy egy ember bármit is csináljon, az általa képviselt értékrend ugyanúgy érvényes a magánéletben, vagy a munkája során is, ezt az én esetemben megfogalmazhatjuk úgy is, hogy település és térségi vezetőként is. Természetesen tudomásul véve azt, hogy minden település saját maga határozza meg a fejlesztési irányt, mégis úgy gondolom, egy fontos szempontot nem szabad elfelejteni: ahol most élünk, az a jövő nemzedéké! Nem a miénk. Ezért kell vigyáznunk, óvnunk a környezetünket. Sajnos a Balatonnal sem bánunk kellő gondosággal”.

A teljes interjú itt olvasható.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó